i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Friday, December 24, 2010

Tazkirah Jumaat - Alkisah Taubat Nasuha




salam jumaat semua....hurm..malam tadi i pergi surau sebab ade belajar agama..every week ade...so now..i just nak share ape yang i dengar malam tadi...i dah banyak kali dengar cerita ni..tapi i tak pernah jemu...sebab i memang suka dengan kisah Nabi-Nabi...so dat, tak salah if i nak share dengan korang...

malam tadi pasal tajuk taubat nasuha...taubat nasuha mula terjadi sewaktu Nabi Adam & Siti Hawa meminta ampun kepada Allah sewaktu mereka diturunkan dari syurga...sebab mereka diturunkan dari syurga adalah kerana mereka memakan buah larangan yang ada dekat syurga iaitu buah khuldi...buah khuldi adalah penyebab Adam & Hawa diturunkan kebumi...

Adam dan Hawa terpisah sewaktu turun kebumi..Hawa diturunkan di Jeddah manakala Adam pula diturunkan di India...Nabi Adam menangis meminta ampun kepada Allah selama 300 tahun...dan air mata Nabi Adam itu sehingga menyebabkan batu-batu berlekuk...dan air mata Nabi Adam juga adalah menyebabkan tumbuhnya gunung yang terletak di India...nama gunung tu Gunung Serendip...dan di gunung tu jugak terdapat Batu Delima yang tinggi nilainya...

Siti Hawa pula berlari-lari sambil menangis di Jeddah kerana mencari Nabi Adam...dan air mata Siti Hawa yang menitik di tanah Jeddah pula menyebabkan punca tumbuhnya pokok inai...di Jeddah lah terdapat banyak nya pokok inai...dan sunat kaum hawa memakai inai...manakala haram bagi lelaki untuk memakai inai melainkan sakit atau terkena cagu...

and the lastly...taubat Nabi Adam juga di terima pada hari Asyurah...banyak peristiwa pada hari Asyurah..kalau nak tau jom klik sini...


Cara untuk bertaubat :-
- Mandi Sunat Taubat
- Solat Sunat Wuduk 2 Rakaat
- Solat Sunat Taubat
- Berdoa minta ampun kepada Allah...menginsafi dan tidak akan mengulangi lagi perbuatan tu..

5 comments:

nazirulhazwan~ said...

thanks utk ini:)

wakmizie said...

info yang bagus... semoga dapat dipraktikan untk org yang betul2 hendak bertaubat.. dah tau buat (taubat) janganla ulangi kesilapan tu lagi yer kengkawan.. :)

ellis suriyani said...

@nazirulhazwan :- welcome

ellis suriyani said...

@wakmizie :- yups...semoga sama-sama menginsafi..

kerja sambilan said...

Info yang bagus dikongsi bersama!!