i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Thursday, June 30, 2011

19 Pelakon Popular Terajui 'Tahajjud Cinta' | Drama Tahajjud Cinta



Pengarah dan pelakon Erma Fatima, 43, mengambil langkah membariskan 19 pelakon popular dalam drama arahannya iaitu, Tahajjud Cinta (TC) untuk mendapatkan impak yang luar biasa.

Menurut Erma yang turut berlakon dalam drama itu, berdasarkan pemerhatiannya, kekangan bajet produksi tempatan menjadi faktor penghalang untuk mereka mendapatkan barisan pelakon yang popular dan berkualiti.
"Jika kita memiliki bajet yang berpatutan untuk memanggil barisan pelakon yang popular dan berkaliber, mengapa tidak saya mencuba formula tersebut.

"Saya sengaja ambil nama-nama besar dalam dunia lakonan bagi memberikan impak dan keseimbangan pada setiap watak tidak kira besar atau kecil dalam drama ini.

"Sehingga tiadanya istilah pelakon pembantu atau ekstra kerana setiap watak itu sama menonjol, penting dan saling berkait antara satu sama lain," katanya yang tidak berdepan masalah menghimpunkan pelakon-pelakon popular drama tersebut di lokasi penggambaran.

Erma ditemui pada sesi ramah mesra pelakon drama bersiri itu yang berlangsung di Sri Pentas, Bandar Utama, di sini, Selasa.

Ditanya adakah keputusannya menghimpunkan pelakon-pelakon popular itu bertujuan untuk menandingi fenomena drama bersiri popular Nur Kasih pada satu ketika dulu, katanya, sebagai pengkarya saingan utama adalah terhadap dirinya sendiri dan bukan dengan pihak lain.



"Saya langsung tiada niat untuk menandingi mana-mana drama atau pengkarya lain dengan membariskan nama-nama popular dalam drama terbaru ini.

"Sebagai pengkarya, saingan utama saya adalah diri sendiri iaitu untuk menghasilkan naskhah yang lebih baik dari semasa ke semasa kerana matlamat dan misi di sebalik karya itu lebih penting daripada soal persaingan," katanya.

TC berkisar pada isu pengorbanan dan perjuangan wanita dalam menegakkan kebenaran, hak dan reputasi mereka.

Ia memaparkan kisah dua wanita iaitu Citra Maisara lakonan Nur Fazura dan Seri (Fouziah Gous) yang berasal daripada dua latar belakang berbeza. Perjalanan hidup mereka dihujani pelbagai dugaan dan cabaran dalam memperjuangkan hak-hak tersebut.

Drama sebanyak 13 episod ini turut membariskan Fazura, Fouziah Gous, Eman Manan, Remy Ishak, Shahz Jaszle, Tiz Zaqyah, Aaron Aziz, Tan Sri Datuk Dr. Jins Shamsudin dan Neelofa.

Turut berlakon Norish Karman, Datuk Ahmad Tamimi Siregar, Dira Abu Zahar, Ziela Jalil, Azizah Mahzan, Fazreen, Heryanto, Fadhilah Mansor dan Melissa Saila.

Drama terbitan syarikat produksi Rumah Karya Citra ini akan mula ditayangkan pada 8 Julai depan pada setiap Jumaat pukul 9 malam dalam slot Zehra di TV3.

Wednesday, June 29, 2011

Info Buffered Earning | Macam Mana Nak Dapat Buffered Earning


hi Nabila Raihan...err..actually i pon x reti nak bagi tips ni cane nak dapat Buffered Earning or cane nak dapat duit from Nuffnang beratus-ratus cam awk maksudkan....tapi bile bace balek komen awk..awk cakap dah setahun register Nuffnang but cume ade 1 hengget lebeh jerk lam akaun Nuffnang tu..erkk..cam x caye je kot...

actually nak dapat earning from Nuffnang neh ade banyak cara..by clicks iklan, buffered earning & sponsored post...sponsor tu abaikan la..sbb i pon lom dapat g...tapi if earning by clicks or buffered tu i boleh la dok ceramah sket2..ekekek

yang i faham la..by clicks neh kite akan dapat earning jika ada orang klik iklan yang kuar kat blog kite..so, kalo ramai yang klik iklan kat blog kite..so, banyak la earning yang kite dapat...tetapi kene berhati-hati...jangan sampai jadik fraud klik!...and yang buffered pulak...biasenye nuffnang or advertiser akan pilih blog-blog yang selalu update, yang bersesuaian dan blog yang unik visitor die 100 keatas...so, untuk dapat buffered earning..kene la maintain kan visitor korang supaya jadi 100 keatas...bagaimana cara nak dapat 100 vistor keatas setiap hari tu terpulang korang la...nak blogwalking ke ape kan....i penah dapat sekali 7 buffered earning dalam satu mase...




atas neh contoh traffic blog i untuk hari ni..dan setakat pukul 4.35PM..

tapi skang neh macam-macam cara boleh guna how to dapat traffic yang tinggi...macam blog i neh...even i tak blogwalking or update blog pon sehari blog i xpernah kurang dari 260 visitor..x caye try tanye encik nuffnang...ekekek...then if i blogwalking lagik banyak la traffic i..tapi i neh memang malas nak walking..ikot mood la..if i rajin n i tak bz..ade le i sampai kat blog korang kan..hehehe...

so, sumenye bergantung kepada korang gak..camne nak naik kan blog korang tu..i pon susah gak dulu nak naik kan blog i...ni 2nd blog i...so far, alhamdulillah la..blog ni dah mesra alam..kalo blog lame i dulu lagi la banyak traffic...tapi blog tu dah x de...n blog baru i neh pon tak banyak lagi earning yang i dapat...stakat RM617 jerk...


atas neh pendapatan i kat blog neh...ade 2 payment lagik i belum dapat...mungkin minggu depan dapat la kot...x banyak pon...tapi boleh la buat bayar bil tepon i kan..heeee...

ehem...tapi kenkadang kite kene la buat post say thanks to nuffnang if dah dapat buffered ke hape ke kan..kire cam post penghargaan...ekekekeke...

pape pon i memang sayang Nuffnang la kan..x terlintas lagik nk tuka gune advertlets ke hape....to Nabila..hopefully posting ini membantu kamu...sebarang pertanyaan sile la tanye ye..ekekek :)

Vaseline : Penyelesaian Untuk Kulit Yang Berbeza!


ni salah satu iklan nuffnang yang agak menarik perhatian i..kehkehkeh...dah name pon pempuan kan..mane leh lari dari bab-bab kecantikan neh..ye dakk...so, i just nak share beberapa product Vaseline yang ada di pasaran..jom tengok :- 

Vaseline Healthy White SPF24 PA++ Body Lotion
Sun Protection

Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit

Vaseline Healthy White SPF 24 PA++ triple lightening body lotion helps keep skin fair and even toned even under harsh sunlight with 3x* more daily sun protection.
• Light and non-sticky, ideal as daily moisturiser
• UVB Protection: SPF 24
  Protects against skin darkening
• UVA Protection: PA++

  Protects against premature skin ageing
• Vitamin B3 works within to help bring out the natural fairness in skin
Available in 3 pack sizes: 100ml, 200ml and 350ml
*than your regular umbrella


Vaseline Total Moisture Body Lotion
Nourishing

Sesuai Untuk Kulit Biasa Hingga Kering

• Enriched with protein from soya and oat extracts and vitamin E known to make skin healthy, smooth and silky
• Provides skin with 10x* more moisture and nourishment
Available in 3 pack sizes: 120ml, 250ml and 400ml
*vs untreated skin, based on average clinical skin moisture readings



Vaseline Aloe Cool & Fresh Body Lotion
Hydrating

 Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit

Aloe Cool & Fresh Lotion awakens skin with a sheer, ultra light texture. Aloe Vera and Cucumber extracts provide a burst of hydration, and with quick-penetrating conditioners, makes your skin smooth and refreshed without that sticky feeling other moisturisers leave behind.
Available in 3 pack sizes: 120ml, 250ml and 400ml

Vaseline Petroleum Jelly
Your skin has the ability to care for itself; it can renew, repair, heal and restore itself to its natural state, but sometimes it needs a helping hand to stay healthy. Vaseline original 100% pure petroleum jelly is made using a unique triple purification process which creates a petroleum jelly so pure that it works naturally with your skin, keeping it deeply moisturised and protected.

• It protects skin from the effects of weather and exposure
• It acts like a sealant to help keep the inside world in – it forms an occlusive barrier to the natural water loss of our skin
• Smooth texture, moisturises skin without leaving a sticky feeling

Fasha Sandha Mengamuk Jawab Statement Iqram Di Twitter | Fasha Sanda Memang Seorang Yang Menepati Masa






haishh..x abes lagik rupenye pasal mende neh..i ingat kan dah abes...memang darik dulu lagik i tau yang Fasha Sandha neh jenis seorang yang sangat menepati masa...malah dia selalu datang lebih awal ke set..

dan Fasha ni memang pantang kalau orang buat dia tertunggu-tunggu..bagi dia setiap saat yang berlalu sangat berharga...bagus kenkadang Fasha neh...

even dia banyak dilanda gosip-gosip yang tah hape-hape..tapi name die still lagik hidup dalam industri seni ni..nama dia still lagik jadi pilihan pengarah-pengarah untuk jadik heroin cerita-cerita beliau...sebabnye??? sebab beliau seorang yang sangat menepati masa dan janji...

so, belajar la menepati masa.. :)


p/s : picture kredit to :- OhBulan

Zahrah Shanley Anak Kepada Jimmy Shanley | Semoga Jimmy & Isteri Kembali Bahagia


Comelnye baby neh...ehem..kalo korang nak tau..ni la baby gurl Jimmy Shanley...First Baby yang Jimmy tunggu-tunggu selama neh...ekeke...nama baby neh Zahrah Shanley....name baby ni di ambil sempena nama mak Jimmy dan mak mertua beliau iaitu Azizah & Munirah..

sweet jerk name baby neh kan...hurm...actually Jimmy dan isterinya kan ada masalah dalaman...yang i tau isterinya ni berpantang die umah mak mertua Jimmy...so, Jimmy cakap..after abes berpantang dia akan bawa anaknya (Zahrah) balik ke Kuala Lumpur untuk tinggal bersama dia...sebab Jimmy nak tengok sendiri Zahrah membesar depan mata beliau..dan beliau sanggup bekerja dari rumah sahaja...meaning Jimmy neh nak jadik Fulltime Daddy la yerkk...

eh cop...kalo Jimmy bawak anak dia balik Kuala Lumpur..cane lak ngan isteri beliau??? tinggal kat kampung ke??? ekeke...Jimmy cakap..if isteri beliau nak tinggal bersama anak beliau...beliau kena ikot sekali tinggal di rumah Jimmy...Owh pulakk..mybe mereka dah tak sefahaman...but Jimmy tak mahu menceraikan isteri beliau...

dan bulan 3 lepas kalo tak silap...Jimmy pergi Mahkamah buat permohonan Nusyuz untuk isteri beliau kembali taat kepada beliau...dan selama 9 bulan yang lepas, kalo tak silap..mereka pon memang tak duduk bersama...hurm..macam-macam ragam artis sekarang neh kan...

ellis doakan semoga Jimmy bahagia bersama anak dan isteri tersayang...semoga Jimmy sabar menempuh dugaan yang mendatang dan semoga Jimmy menjadi seorang bapa yang baik kepada anak yang comel neh...dan untuk isteri beliau pula..semoga terbuka pintu hati beliau untuk kembali bahagia bersama suami dan anak mereka...semoga mendapat kebahagiaan dunia akhirat...aminn... :)

.

Oh Belog!!! Thanks So Much..Traffic Saye Naik..En. Nuffnang Saya Mahu Buffered Earning :)

salam all...morning...selamat menyambut isra' mikraj malam neh..

hurmm...actually i just nak cite pasal Oh Belog!!!!...i pon x tau camne i boleh ter-register ngan Oh Belog neh...Oh Belog neh lebeh kurang macam gengblogger la..nak ping-ping posting blog korang tu kan..tapi Oh Belog neh best sket tau...die neh bukan stakat ping blog..tapi kalo kite install widget die kat blog kite...ape yang blog lain post akan kuar kat widget tu..then ape yang kite post plak akan kuar kat widget blog orang-orang lain....best kan?? fair & square..ekekek

Oh Belog ni salah satu penyumbang trafik yang banyak kat lam blog korang jugak...siyes wehh!!! i x tipo...i baru jerk gune mende neh...lebih kurang dalam 3-4 hari  kot...so far, sangat menakjubkan okeh trafik...

memang la b4 pasang widget Oh Belog neh pon traffic i sentiasa ada..even i x blogwalking pon..blog i still 200++ traffic yang masuk sehari..kalo blogwalking lagik la kan ramai...


widget Oh Belog yang i pasang kat atas entry neh..neh posting from 3 blog org lain yang kuar kat blog i.....


pastu sejak i pasang widget Oh Belog neh..tetibe i tengok 2-3 hari neh..traffic i makin banyak...dan sume tu from Oh Beloh..huhuhu..

tapi kan yang paling best kalo blog kite tgh running buffered earning kan...ekeke..sure gempak earning yang kite dapat...kalo korang berminat nak try Oh Belog neh..leh la try kat sini...selamat mencuba :)



en Nuffnang..i nak Buffered Earning lagi...bagi la 2-3 ke kan..ekekek :)
 

Johari Abdul Akui Pelaku Video Seks Adalah Dato Seri Anwar Ibrahim





Video di atas adalah rakaman Asli dan ianya adalah Tulen 100%. Datuk Johari Abdul di persilakan untuk SAMAN Tan Sri Rahim, Dato Eskay dan Dato Shuib jika ianya bukan rakaman yang asli dan Sohih.

Rakyat harus sedar bahawa ini lah Politik yang di amalkan oleh pemimpin Pakatan Rakyat yang mana walaupun kebenaran sudah di depan mata dan turut di akui namun apabila kerana wang ringgit maka Kebenaran yang sewajarnya di perjelaskan kepada Rakyat di Tutup.

Ingatlah semua bahawa waktu rakaman Video Seks Dato Seri Anwar Ibrahim di pertontonkan beliau Dato Johari Abdul telah mengakui pelakon di dalam Video Seks tersebut adalah Dato Seri Anwar Ibrahim.

Namun demikian apabila merasakan WANG yang menjadi keperluannya maka Dato Johari Abdul telah menuntut dari Dato Eskay Wang Tunai sebanyak Rm1 Juta ringgit dan meminta agar di sediakan Wang RM 1 Juta bagi setiap orang yang akan keluar dari PKR setelah menonton Video Seks tersebut.


"Datuk Johari Abdul meminta wang pendahuluan sejumlah RM100,000 sebagai "pelincir" untuk membawa lebih ramai ahli parlimen Pakatan Rakyat menonton video itu", kata Datuk Shazryl EskayAbdullah

Datuk Johari Abdul membuat permintaan itu selepas berpuashati apabila menonton video kontroversi itu. Beliau tidak dapa mengadakan wang itu dengan kadar segera tetapi mengaku telah memberikannya separuh daripada jumlah itu.

Keesokkan harinya Datuk Johari membawa lima lagi MP PKR untuk menonton video seks Anwar itu, mereka adalah Lima dari MP PKR itu ialah Datuk Kamarul Baharin Abbas (Teluk Kemang), Rashid Din (Merbok), Azan Ismail (Indera Mahkota), Amran Ab Ghani (Tanah Merah) dan Abdullah Sani (Kuala Langat).
Selepas itu Datuk Johari meminta sejumlah RM 1 juta seorang daripada Datuk Shazryl dengan jumlah semua RM 7 Juta semuanya. "Bila (permintaan sebegini) ini berlaku, kita pun buat keputusan tolak (permintaan Johari)," kata seorang lagi anggota Datuk T - bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik."

Petikan Akhbar


Tak lupa juga mengenai JAM OMEGA yang Anwar Ibrahim kata ada dalam simpanannya. Dalam Video sudah jelas bahawa Jam Omega milik Anwar Ibrahim berada dalam simpanan Dato Eskay yang kini telah di serahkan kepada pihak Polis.

Mohon Kak Wan untuk membuktikan bahawa jam Tangan Omega yang di tunjukkan di dalam Video itu adalah Palsu dan hanya Jam Murah yang di beli Dato Eskay di Chow Kitt. Kami juga minta Dato Johari Abdul Jawap kepada Rakyat Malaysia apakah Video yang di pertontonkan ini PALSU.

kredit to :- papagomo.com

Tuesday, June 28, 2011

Nabi Muhammad Menemui Allah | Peristiwa Isra' Mikraj



selamat menyambut dan menghayati hari isra' mikraj esok to all umat ISLAM.. :)

KEMBALI meneruskan peristiwa penuh bersejarah dengan menyingkap pula perjalanan Mikraj Rasulullah s.a.w di mana Baginda naik ke Hadratul Qudus menemui Allah s.w.t.

Pada masa ini, didatangkan kepada Baginda sebuah Mikraj yakni tangga yang indah dari syurga. Rasulullah dan Jibril naik ke atas tangga pertama lalu terangkatlah pintu langit dunia (pintu Hafzhah). Setiap kali Baginda bertemu dengan para nabi, perkataan pertama yang diucapkan ialah assalamualaikum. Ini menunjukkan bahawa pentingnya dan mulianya ucapan salam yang sering kita ucapkan sehari-hari dan kita perlu sentiasa mengamalkan budaya memberi salam sebagai mendoakan kesejahteraan sesama kita. Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: "Berilah makan dan sebarkanlah salam (dengan ucapan assalamualaikum ), nescaya kalian akan mewarisi syurga." Antara peristiwa yang berlaku di setiap tangga yang dinaiki Rasulullah ialah: Langit pertama: Rasulullah dan Jibril masuk ke langit pertama lalu berjumpa dengan Nabi Adam a.s. Kemudian dapat melihat orang yang makan riba dan harta anak yatim serta melihat orang berzina dengan rupa dan kelakuan yang sangat hodoh dan buruk. Penzina lelaki bergantung kepada susu penzina perempuan.

Langit kedua: Nabi Muhammad dan Jibril naik tangga langit kedua lalu masuk dan bertemu dengan Nabi Isa dan Nabi Yahya a.s.

Langit ketiga: Naik tangga langit ketiga dan bertemu Nabi Yusuf a.s.

Langit keempat: Naik tangga langit keempat lalu bertemu Nabi Idris a.s.

Langit kelima: Naik tangga langit kelima dan bertemu Nabi Harun a.s yang dikelilingi kaumnya Bani Israel.

Langit keenam: Naik tangga langit keenam dan bertemu dengan para nabi. Seterusnya bertemu Nabi Musa a.s. Baginda disuruh mengangkat kepalanya lalu dapat melihat umat Baginda sendiri yang ramai termasuk 70,000 orang masuk syurga tanpa hisab.

Langit ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu Nabi Ibrahim a.s sedang bersandar pada Baitul Makmur sambil dihadapi kaumnya. Kepada Rasulullah, Nabi Ibrahim bersabda: "Engkau akan berjumpa Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu daif, maka berdoalah untuk umatmu. "Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillahlah Allahuakbar dan Walahaulawalaquwataillabillahi'aliyul'adzim. "Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga." Selepas itu Baginda masuk ke dalam Baitul Makmur lalu solat. Baitul Makmur terletak betul-betul di atas Baitullah dan adalah tempat malaikat bertawaf.

Tangga kelapan: Di sinilah disebut 'al-kursi' yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul Muntaha. Rasulullah menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu.

Sungai yang airnya tidak berubah, sungai susu, sungai arak, sungai madu serta buah, daun dan dahan yang berubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan dan semua keindahan yang tak terperi oleh manusia. Baginda juga dapat melihat air sungai Kauthar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta penunggunya, Malik.

Tangga kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk Sidratul Muntaha. Rasulullah w masuk dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib dalam nur 'arasy iaitu lelaki dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

Tangga kesepuluh: Baginda sampai ke Hadratul Qudus dan Hadrat Rabbul Arbab lalu dapat menyaksikan Allah dengan mata kepala Baginda, lantas sujud. Di sinilah Allah memfardukan solat 50 waktu kepada Baginda. Selesai munajat, Rasulullah dibawa menemui Nabi Ibrahim kemudian Nabi Musa.

Nabi Musa bertanya: "Apakah yang difardukan Allah kepada kamu untuk umatmu?" Rasulullah s.a.w menjawab: "Solat 50 kali sehari." Nabi Musa kemudian berkata: "Kembalilah menghadap Tuhanmu dan mintalah pengurangan. Sesungguhnya umatmu tidak akan mampu melakukan hal itu." Lalu Baginda pun berulang alik sebanyak sembilan kali sehingga Allah berkenan mengurangkan waktu solat menjadi lima kali sehari semalam dengan mengekalkan nilai pahala bersamaan solat 50 kali.

Selepas Mikraj, Rasulullah turun ke langit dunia semula seterusnya ke Baitulmaqdis. Kemudian dengan menaiki Buraq, Baginda tiba di Masjidil Haram pada malam yang sama. Baginda menceritakan perjalanan itu kepada kaum Baginda, tetapi mereka menuduh Rasulullah berdusta kerana mana mungkin Baginda dapat sampai ke tempat-tempat tersebut dalam masa yang singkat sedang manusia biasa memakan masa yang lama untuk ke sana. Hanya Saidina Abu Bakar sahaja yang membenarkan kata-kata Baginda lalu beliau diberi gelaran As-Siddiq yang bermaksud 'yang membenarkan.' Peristiwa Israk Mikraj memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran dan seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati dan takut kepada kekuasaan 

Cahaya Ganjil Di Langit London

 IMEJ YouTube pada Jumaat lalu menunjukkan tiga buah cahaya ganjil berbentuk seperti bola (dalam bulatan) bergerak di langit di bandar raya London.

LONDON - Satu rakaman video yang dirakamkan oleh seorang penduduk menunjukkan beberapa cahaya ganjil berbentuk bulat bergerak dengan laju di langit bandar raya London.

Imej itu menunjukkan cahaya tersebut bergerak di atas bangunan Perbadanan Penyiaran British (BBC) di London Barat.

Rakaman itu boleh dilihat di laman YouTube yang menunjukkan seorang lelaki sedang merakamkan cahaya ganjil tersebut menerusi telefon bimbit berkamera.

Dalam rakaman itu terdapat lima cahaya ganjil yang kecil bergerak dengan laju yang dilihat oleh beberapa orang di tepi bangunan di bandar raya ini.

Rakaman tersebut juga menunjukkan satu cahaya yang tidak dikenali berbentuk sfera yang lebih besar bergerak dengan perlahan dekat dengan lima cahaya kecil itu. 

Menurut sebuah akhbar semalam, rakaman itu hanya dimuat naik di laman YouTube pada Jumaat lalu.

Berdasarkan tarikh yang dimuat naik di YouTube, kejadian tersebut mungkin berlaku pada 3 Jun, 10 Jun atau 17 Jun lalu kerana masa lebih seminggu diperlukan oleh laman itu untuk melakukan proses penyiaran selepas rakaman video tersebut dihantar. 
 

Michelle Yeoh Diharamkan Masuk Myanmar



BINTANG Hollywood, Datuk Michelle Yeoh diusir keluar dan disenarai hitamkan oleh negara Myanmar.
Menurut sumber, Michelle Yeoh diusir selepas tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Yangon.

"Sejurus selepas tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Yangon, Michelle terus diusir dan tidak dibenarkan lagi untuk masuk ke negara tersebut," kata sumber itu yang merahsiakan identitinya kepada pemberita.

"Pelakon itu sudah disenarai hitamkan di negara ini," kata sumber kedua pula.

Bagaimanapun, sebab-sebab pihak Myanmar bertindak sedemikian terhadap pelakon itu tidak dijelaskan.

Pada Disember tahun lalu, Michelle telah berjumpa dengan pejuang kebebasan Myanmar, Aung San Suu Kyi di rumah pemenang Anugerah Nobel Keamanan di Yangon selepas merakamkan beberapa babak filem mengenai pejuang demokrasi, arahan pengarah Perancis, Luc Besson, di Thailand.

Dalam filem tersebut, pelakon berusia 48 tahun itu berlakon sebagai Suu Kyi yang menunjukan perjuangan tokoh itu dan ia mungkin ditayangkan hujung tahun ini.

Bekas ratu cantik Malaysia itu mula dikenali apabila membintangi filem James Bond pada tahun 1997 dan mencipta nama melalui filem Crouching Tiger, Hidden Dragon juga Memoirs of Geisha
 

Lets Swimming



yeahh..arini i nak balek awal mcm semalam..sebab malam neh nak p berenang lagik kat swimming pool bawah umah i tuh..heeee...actually malam semalam pon i berenang gak....perghhh..ramai giler sioottt...sume lelaki plak tu..kalo de pempuan pon..cume i ngan adek angkat i jerkk...nak pusing balik umah balik..cam x best plak kan....so, kami teruskan jerk la...

memule tuh segan la pulak bile tetibe tgk sume lelaki kan...tapi kami buat muke selambe jerk la..nak mandi sesame satu kolam tu..tak kuase i kan..so, i amek keputusan duduk je kat tepi kolam tu sambil tengok si abang-abang neh mandi dengan suka ria nya...huh!!!

pastuh lelame..agaknye dorang cam perasan yang i neh x berape selese kat situ..so, dorang pon amek keputusan untuk beredar darik situ...hahaha..puas hati i...pas dorang blah jerk..i pon ape lagik...teruih la melompat masuk lam kolam tuh...

tapi time i swimm tu..ade la gak lelaki sorang...chinese...lantak la..tempat umum kot...x kan nak halau die plak kan...hahaha...harap-harap malam neh xde la ramai cam semalam...aminnn


eh korang nak join??? meh datang kat umah i..jommm.. :)

Monday, June 27, 2011

Bos i Best Giler!!!! Bos Korang Lak??




alhamdulillah...murah rezeki kami ari neh...heee..bos banje kami makan tadik..aminn...tak sangka plak die nak banje...tapi actually bos i neh memang pemurah..die bukan lah jenis yang kedekut..kalo stakat makan-makan ni...xde hal la bagi die..mybe die sendiri pon nampak yang kami ni berkerja keras...kehkehkeh...




dah la pagi tadik die beli segale bagai macam makanan untuk letak kat pantry blakang neh...dengan nescafe, milo, minuman bijirin, biskut tah hape-hape lagik tah die beli...banyak giler...every month kot die akan beli mende-mende neh...memang bestttttttttttt wooooo... :P

tapi yang paling best kan..bile stiap kali ujung bulan..my bos akan banje kami sume makan mekdi..kehkehkeh...memang every month die akan banje kami makan..if die dah bosan nak banje makan cam neh..die ajak la kami sume kuar..p karoke ke..hape ke...kiteorg pon layan jerk laaaaa kan...rezeki jangan di tolakkk....heee

bos i best tau...best sangat-sangat..bos korang cane lak??  best tak?? huhuh.. :P


p/s :- malam neh i nak swimm kat swimming pool umah i..nak join??? jom...... :P

Saturday, June 25, 2011

Pembetulan Lisa Suriyani its not Lisa Surihani Okeh!!




Abg Yusri mane???
x p detink ngan Yusri ke?? 

erkk..agak terkedu sekejap bile ramai yang mengajukan soalan tu kat chat facebook...aisemennn....actually i saje dok menukar-nukar name kat facebook i..from Ellis Suriyani to Lisa Suriyani...sekali ramai plak yang ingat i neh Lisa Surihani or ADEK kepade Lisa Surihani..kahkahkah...x ke korang nampak gamba tu dah terang-terang bukan Lisa Surihani..aduiyaii...

pembetulan..i bukan Lisa Surihani mahupun Adek kepada Lisa Surihani...adek die sape pun i tak tahu..kehkehkeh....so, korang yang banyak tanye macam-macam kat chat facebook i tu..jangan mara kalo i tak jawab...terlalu ramai...x larat nak jawab sesatu yang i neh bukan Lisa Surihani...cehhh ellis..bajet artisssss siottttttt....

so, untuk tidak mengelirukan mana-mana pihak..i pon dah buat statement kat facebook tu seperti gambar di atas...so, harap maklum!!

Payudara Rozita Che Wan Kena Sengat Lebah !!..Besarnya Payudara Rozita Che Wan..Mantop!!


i pon agak minat la dengan Rozita Che Wan neh..belek punye belek gamba-gamba dia..sekali cam terpana ngan gamba neh....erkk..ape kebendenye neh...

tah bile masenye plak tetibe leh beso jadik cam gitu...i x mo cakap bebanyak..korang tengok la sendirik....

eh cop..tetibe i tertarik ngan komen bebudak kat bawah neh..yang last skali..ekekeke.. :P


NOTHING'S GONNA CHANGE MY LOVE FOR YOU BY GLEN MEDEIROS



If I had to live my life without you near me
The days would all be empty
The nights would seem so long
With you I see forever oh so clearly
I might have been in love before
But it never felt this strong 

Our dreams are young
And we both know they'll take us
Where we want to go 

(Chorus 1)
Hold me now
Touch me now
I don't want to live without you 

(Chorus 2)
Nothing's gonna change my love for you
You ought know by now how much I love you
One thing you can be sure of
I'll never ask for more than your love 

(Chorus 3)
Nothing's gonna change my love for you
You ought know by now how much I love you
The world may change my whole life through
But nothing's gonna change my love for you 

If the road ahead is not so easy,
Our love will lead the way for us
Like a guiding star
I'll be there for you if you should need me
You don't have to change a thing
I love you just the way you are
So come with me and share the view
I'll help you see forever too 

Jom Manjakan Badan Di Beauty Century



RM38 instead of RM551 for Lipo-Massage + Crystalline Scrub + Drainage Steam + One Multi-purpose Pouch & Consultation at Beauty Century, 8 Locations [93% OFF]...




wow..sangat bagus...cume 38 hengget jerk ko..kehkeh..sape x nak kan...ouch...i pon dah lame x memanjekan diri neh...kan best de org urut-urut badan kite...opsss!!!!

actually Beauty Century neh tengah buat promotion..so, ape kate kite try service die...okeh ke x...Promotion valid from 1 July 2011-1 September 2011....so, sempat g....jomm... :)

Friday, June 24, 2011

Header Baru Lagik



handsome x header baru i?? ekekek...handsome la sangat-sangat ellis oii....haaaa...arini i cam busy sket..tapi i curik-curik mase untuk buat header baru yang agak ok la bagi i...

eh cop!!! i tak curik mase..cume i menggunakan masa yang terluang sementare i nak tunggu harga dari supplier i yang lambat cam siput sedut tuh...better i edit header i kan-kan-kan...

hari ni hari jumaat..seperti biasa esok cuti!!!! i tak berape nak suke sebenarnye cuti pade setiap hari sabtu..sebab i tersangat la bosan duduk rumah sorang-sorang...tak de hape nak di buat okeh....so, i akan tido sampai pukul 12-2 petang okeh....

umah i..umah bujang..so, xde dapo...kalau nak makan..pegi carik dapo kat kedai...kehkehkeh...tapi since i duduk sendirik neh...boleh dikire dengan jari berape kali i makan kat luar menggunakan duit sendirik...sebab besenye...makan + minum i di sponsor dari pagi sampai ke malam okeh..tolak ari sabtu & ahad....

ya...kehidupan i semakin bersinar sekarang..bersinar bagaikan mentari..kehkehkeh...honestly i banyak yang sponsor skang...makan hari-hari x perlu risau...ade je rezeki yang datang...even makan kat hotel pon ( 5 star okeh) ade gak yang sponsor...i x mintak..tapi rezeki tu datang sendirik...syukur alhamdulillah...sebab rezeki i masih ada...as long as kite sentiasa ingat Allah dan kite tak menganiaya orang lain...so, x perlu risau...ape yang penting?? solat!!!

next week i dapat housemate baruuuu...chinese...die duduk bilik belakang..i duduk bilik depan..kehkeh..harap-harap housemate baru i neh okeh la..kalo die banyak cite...siap la die nanti..i suh owner umah carikan die umah lain...hahaha...

umah i kosong tau..ade bilik kosong n siap katil skali..kalo sesape nak dtg mlk xde tempat nak stay tu...silekan la dtg umah i eh...bayaran dikenakan :- banje makan mekdi je sudah.. :P

ok la korang..i nak sambung keje jap....bubyeee :)

Thursday, June 23, 2011

Rozita Che Wan Main Guling-Guling Dengan Shahir


PETALING JAYA: Pelakon jelita Rozita Che Wan mengakui berasa segan apabila terpaksa melakonkan babak romantik bersama Shahir (AF8) dalam telefilem Cer Citer Cinta.

Kata Rozita, dek kerana malu bergandingan bersama, kedua-dua mereka terpaksa mengulangi semula babak-babak romantik beberapa kali sepanjang penggambaran berlangsung pada awal Mei lalu di Perlis.

"Kami serasi digandingkan dalam telefilem ini. Cuma apabila tibanya babak-babak romantik, kami asyik nak tergelak saja.

"Bayangkan, salah satu babak ialah adegan berguling-guling dan kami terpaksa lakonkan banyak kali kerana tergelak sakan semasa penggambaran. Ye lah, rasa malu sangat berlakon begitu," selorohnya ketika dihubungi mStar Online, Rabu.

Tambah Rozita, walaupun Shahir nampak seperti seorang pemalu dan tidak banyak bercakap, dia sebenarnya mempunyai bakat lawak semula jadi dalam dirinya.


"Shahir merupakan seorang lelaki yang kelakar sebenarnya. Sepanjang penggambaran berlangsung saya asyik ketawa tak henti-henti kerana lawaknya.

"Tambah pula telefilem ini genre komedi romantik, riuh jadinya set penggambaran kami. Cuma ada sebuah adegan yang memerlukan Shahir mengaji, membuatkan saya ternganga sekejap kerana kagum dengan suaranya," tutur Rozita

Telefilem Cer Citer Cinta terbitan Zeel Production itu turut dilakonkan oleh Tomok serta beberapa bekas pelajar AF9 dan akan ditayangkan pada Khamis (hari ini), pukul 9 malam, di Astro Ria.

Bagaimanapun, dia tidak menganggap kontroversi cinta yang berlaku terhadap dirinya serta Shahir baru-baru ini boleh menaikkan rating penonton telefilem berkenaan.

"Entahlah, kalau hal rating ni, susah kita nak mengagak. Cuma saya harap, para penonton akan terhibur menyaksikan telefilem ini," ujarnya.

Telefilem ini mengisahkan bagaimana seorang jurulatih sebuah kem bina semangat iaitu Cik Zaleha (lakonan Rozita Che Wan) yang terpaut hati dengan Ustaz Sarjan (Shahir).

Dalam masa yang sama juga ia turut memaparkan hubungan seorang budak kampung bernama Tomok (lakonan Tomok) dengan seorang gadis bandar.

Musim Aaron Aziz Popular | Nama Aaron Aziz Meniti Dibibir Peminat



SEJAK kebelakangan ini tiba-tiba sahaja nama Aaron Aziz meniti dari bibir ke bibir. Bukan kerana kontroversi tetapi kerana lakonan berkesannya di dalam dua buah karya yang kebetulan disiarkan dalam masa yang sama iaitu filem KL Gangster dan drama Nora Elena.

Maka tidak hairanlah mengapa kini penonton semakin menggilai Aaron Aziz atau nama sebenarnya Aaron Mustapha Aziz terutamanya wanita yang jatuh cinta dengan sisi romantisnya di dalam drama-drama lakonannya. 

Tersenyum dan tidak henti mengucapkan syukur, kata Aaron yang kini berusia 35 tahun, keikhlasan dalam melakonkan setiap watak serta kerja kerasnya selama ini semakin membuahkan hasil. 

“Ini sudah rezeki saya, saya percaya kalau kita buat sesuatu dengan penuh keikhlasan orang akan nampak dan hargai lakonan serta karya itu.

“Tahun ini tahun ke-11 saya berlakon dan rasanya tahun ini merupakan tahun tuah dan tepat kerana kebetulan dua buah karya lakonan saya berjalan serentak di televisyen dan layar perak,” ujarnya.

Meskipun namanya kini berada di puncak, katanya selera penonton boleh berubah-ubah mengikut musim, mungkin kini dia diminati dan digilai tetapi ia tidak akan berkekalan.

“Dulu masa drama Nur Kasih keluar, semua orang bercakap tentang drama Nur Kasih dan pelakonnya, sekarang bila masa berlalu ada drama lain pula yang diminati, sebab itu saya cakap saya popular hari ini juga kerana musim.

“Mungkin pada masa akan datang akan ada fenomena pelakon lain pula, cuma saya rasa bertuah kerana penonton menghargai diri saya sebagai pelakon,” ucapnya.

Walaupun namanya sedang hangat, Aaron masih mengekalkan konsep satu kerja dalam satu-satu masa supaya dia tidak hilang fokus dan menyusahkan orang lain.

“Sejak awal berlakon saya memang amalkan konsep satu kerja dalam satu-satu masa. Saya tidak mahu kerana saya mahukan wang yang banyak, saya terkejar-kejar dari satu lokasi ke lokasi yang lain.

“Memanglah saya akan dapat duit dengan cara macam itu, tetapi kualiti kerja belum dapat dipastikan lagi. Saya juga bimbang akan menyusahkan orang lain,” katanya yang menolak beberapa tawaran lakonan kerana kini terlibat dengan penggambaran drama Stanza Cinta.



Romantis Aaron

Jika dilihat kembali kebanyakan watak yang dipegang Aaron dalam filem adalah watak gengster atau samseng, manakala di dalam drama adalah watak romantis.

Akui Aaron dia sendiri tidak tahu mengapa dia sering diberikan watak sebegitu, tetapi tegasnya setiap kali melakonkan watak gengster dan romantis ia sentiasa berbeza.

“Memang saya selalu diberikan watak yang lebih kurang saya tetapi saya lakonkannya dengan cara berbeza. Romantis Seth Tan dan Nora Elena dan romantis Irfan dalam drama Stanza Cinta sangat berbeza,” kata duta L'Oreal Men itu lagi.

Dalam dunia realiti, Aaron sendiri tidak seperti Seth Tan atau jahat dalam filem KL Gangster. Semuanya itu hanya watak lakonannya sahaja.

“Saya gembira apabila drama Nora Elena mencipta satu fenomena di mana penonton terkejar-kejar balik rumah untuk menonton drama itu dan ia menghilangkan tekanan pada mereka yang menontonnya.

“Tetapi harus diingat Seth Tan hanyalah watak lakonan bukannya saya yang sebenar. Saya juga tidak mahu kerana watak romantis terlebih dalam Nora Elena membawa masalah kepada orang lain.

“Janganlah kerana menonton drama ini, penonton wanita terutamanya mempertikaikan kenapa suami mereka tidak begitu romantis. Watak Seth hanyalah fantasi. Isteri saya sendiri tanya pada saya kalau dia tidur di bawah adakah saya akan angkat dia naik atas seperti mana dalam drama Nora Elena sebabnya saya sangat berbeza daripada watak Seth itu sendiri,” ucap Aaron.



 Singapura ke Malaysia

Cerita bapa kepada dua orang cahaya mata ini lagi, dia aktif berlakon di Singapura selama lima tahun, sebelum meneruskan kerjanya di Malaysia.

Sejak menjejakkan kaki di dalam industri seni Malaysia, terangnya, dia tidak lagi menoleh ke belakang dan pada tahun 2007 Aaron membawa keluarganya berpindah ke Kuala Lumpur.

Tahun ini, selepas lima tahun di Malaysia, Aaron sekeluarga sudah bersedia untuk memohon status penduduk tetap di Malaysia.

“Saya sudah lama bekerja di Malaysia dan sudah mempunyai ramai rakan dan kerjaya yang stabil di sini. Malah, isteri dan anak-anak saya juga selesa tinggal di Kuala Lumpur.

“Tahun ini, saya sudah jual semua aset saya di Singapura dan bersedia untuk memohon status penduduk tetap di Malaysia. Keluarga saya di Singapura tidak menghalang keputusan saya kerana mereka memahami jiwa saya kini di Malaysia,” jelasnya.

Bagaimanapun, sebelum memohon status penduduk tetap, Aaron dan isterinya Diyana terlebih dahulu akan terbang ke Mekah untuk mengerjakan umrah pada 13 Julai depan selama 11 hari.

“Ini kali pertama saya akan ke Mekah bersama isteri. Saya memang rasa teruja, kerana tidak pernah ke sana, selama ini pun saya hanya dengar cerita daripada orang sahaja.

“Nanti di sana saya juga ingin berdoa agar permohonan status penduduk tetap saya akan dipermudahkan dan saya akan uruskan proses permohonan itu sekembalinya saya dari Mekah,” tuturnya yang ditemui pada majlis sidang akhbar drama Stanza Cinta.

Wednesday, June 22, 2011

Wordless Wednesday #1



Tuesday, June 21, 2011

Ujian Berat Membimbing Seorang Mualaf | Bagaimana Cara Memeluk Agama Islam | How To Convert To Muslims



salam all..tetiba harini i nak wat entry pasal orang-orang kristian, hindu, budha or sesape yang mahu memeluk agama islam...actually i tergerak hati nak buat entry ni sebab i ada kawan ngan de seorang lelaki ni..from Filipin...dia Kristian..so, sejak dia kawan dengan i..tetiba dia cakap dia nak convert to Muslims..

so, i macam terkejut la..dalam hati i cakap..ye ke tidak die neh..ni bukan bende boleh memain..x pepasal i kene bertanggungjawab bimbing die ke jalan yang benar....then i pon cakap la...r u serious?? then dia cakap dia serious...

so, i pon cakap lagi..if u jadi seorang muslim..banyak benda yang u kena tinggalkan..banyak benda u x boleh buat..so, u dah ready??..then dia cakap..dia dah ready as long as i mampu dan sanggup guide dia..Ya Allah, besarnya ujian kau kali ni...ujian yang tak pernah aku terpikir nak kena bimbing seorang muaalaf lepas ni..

then i cakap..once u dah jadi muslim nanti..u tak boleh minum arak, u tak boleh pakai aksesori perempuan, u tak boleh itu..u tak boleh ini...u kena jaga solat, u kena puasa..bla..bla..bla...jenuh i dok menerangkan kat dia sesatu..ekekek.


so, dia pun cakap..no problem..dia memang tak minum arak..so, dia akan buat yang terbaik...as long as i nak bimbing dia..Ya Allah...seolah-olah dia macam mengharap kat i...tetiba i terfikir..kenapa mesti aku...i tak tahu macam mana nak buat...diri i sendiri pon terumbang-ambing lagik di lambung ombak..ni kan i nak kene bimbing seorang muaalaf...

i harap..i mampu bimbing dia ke jalan yang benar...i pon tengah mencari seseorang yang boleh guide dia..lelaki la..hopefully i jumpa orang yang boleh guide dia sebaiknya...doakan i eh...


BAGAIMANAKAH SAYA NAK MASUK ISLAM ?

Jawapan :

Cara untuk masuk Agama Islam adalah SANGAT MUDAH iaitu dengan melafazkan Dua Kalimah Shahadah (Ash-Shahadatain) dalam apa-apa bahasa sekalipun asalkan ianya difahami oleh individu yang ingin memeluk Islam tersebut.


 
Ucapan Dua Kalimah Shahadah


Bahasa Arab (Paling Afdhal) :


أَشْهَدُ أَن لاَّ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَ أشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَّسُولُ اللهِ


Bahasa Melayu :


Aku Bersaksi Bahawa
Tiada Tuhan Yang Berhak Disembah Melainkan Allah
dan Nabi Muhammad Itu Pesuruh Allah


Bahasa Inggeris :
I bear witness that no one deserves to be worshiped except Allah
and I bear witness that Muhammad is the Messenger of Allah


! Sesudah urusan Mengucap dua kalimah shahadah dan urusan penerangan serta pemberifahaman tentang asas2 Aqidah dan Syariat Islam yang sebenar (bukan dari wahhabi, Syiah, Hizbut Tahrir dan ajaran-ajaran songsang yang lain) maka bolehlah :
1.Buat urusan pendaftaran masuk Islam dgn pihak berkuasa yg berkenaan seperti Jabatan Agama Islam Negeri atau Daerah yg berhampiran selalunya di Bahagian Saudara Baru - (sebaiknya dibawa bersama 2 orang saksi utk sesi tajdid shahadah dan pendaftaran di hadapan pegawai Jabatan Agama), atau di Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM).Kad Saudara Baru akan diberikan sebaik sahaja segala urusan pendaftaran selesai.
1.1 Bagi foreigner atau warga asing yang ingin berdaftar perlulah membawa bersama pasport (sekiranya tidak disimpan oleh majikan) atau salinan asal pasport (sebaiknya ada pengesahan dari pegawai kelas A atau sesiapa yg berkelayakan)
- Bawa bersama gambar berukuran pasport 1-2 keping,(nak bwk lebih pun takpe)
2.Buat kad pengenalan baru untuk pertukaran status agama di Jabatan Pendaftaran Negara yg berhampiran ( agar tidak timbul sebarang dakwaan atau tuntutan dikemudian hari + bukti kukuh pengislaman )


Tips : sekiranya kedapatan sebarang masalah dlm apa juga bentuk seperti ugutan ataupun saudara baru yg masih di bwh umur eloklah dirahsiakan terlebih dahulu identiti dan pengIslaman mereka sebagai langkah berhati2. Bagi saudara baru di bawah umur sekiranya timbul masalah elok dirahsiakan pengIslaman sehingga berusia 21 tahun.


Nasihat Untuk Diri, Saudara Baru & Saudara SeIslam Semua :


! HENDAKLAH BERTETAPAN DALAM ISLAM, jangan keluar masuk Islam seperti biskut Choc Fudge (sekejap ada sekejap tak ada)


! BERKELUARGA & BERMASYARAKATlah dengan saudara baru kita...jangan biarkan mereka merasa terasing lagi terpinggir ditengah2 masyarakat Islam yang sebegini ramai..berbicaralah dengan mereka sesantun dan sejujur mungkin kerana mereka ini bagaikan kain putih bahkan tak ubah seperti bayi yang baru dilahirkan...suci bersih dari sebarang noda dan dosa...uruskan hak-hak mereka seperti zakat sebaik mungkin...tunjukkanlah kepada mereka Akhlak dan Keperibadian Agung Islam yang sebenar...Besar ganjaran pahala bagi mereka yang mengIslamkan, mera'ikan apalagi membimbing Saudara Baru seperti mereka...


! PERTAHANKANLAH AQIDAH KITA DAN MEREKA HINGGA KE TITISAN DARAH...DEGUP JANTUNG daaannn HELA NAFAS YANG TERAKHIR!!!.


P/S : Disediakan oleh Tuan Blog berdasarkan kajian, pengamatan dan pengalaman beliau sendiri dalam menguruskan proses pengIslaman & bimbingan kepada saudara baru dan individu yang mula menyedari kebenaran Islam dan mencari hidayah petunjuk serta ketenangan hakiki dalam kehidupan di dunia dan akhirat.

Sebarang bentuk perbincangan, pertanyaan, perkongsian pengalaman, tips-tips bimbingan saudara baru, kelas-kelas bimbingan Aqidah dan Asas-asas Ilmu Islam boleh hubungi :


012 9879948

atau emailkan ke

alhanief1@yahoo.com .


" إِنَّ الدِّيْنَ عِنْدَ اللهِ الإِسْلاَم "
 
" SESUNGGUHNYA AD-DIN (AGAMA) DISISI ALLAH ITU HANYALAH ISLAM "    

Monday, June 20, 2011

Pelakon Pi Mai Pi Mai Tang Tu Zami Ismail Meninggal Dunia



KUALA LUMPUR – Pelakon veteran Zami Ismail, 67, yang juga popular dengan panggilan Pak Uda melalui sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN), Jalan Tun Razak di sini pada pukul 10.30 pagi semalam akibat serangan jantung.

Anak kedua Allahyarham, Ahmad Yamashita, 38, berkata, ayahnya telah mendapat rawatan di IJN sejak seminggu lalu setelah mengalami masalah jantung. Pada bulan lepas, Allahyarham menerima rawatan di Hospital Ampang di sini.

“Pada asalnya arwah ayah dihantar ke IJN sekadar untuk menjalani pemeriksaan sahaja tetapi dia terus ditahan dan pemeriksaan hanya dapat dilakukan pada hari keempat.

“Apabila doktor membuat pemeriksaan, keadaan jantung ayah didapati terlalu lemah dan kemudian dia terus dimasukkan ke wad Unit Rawatan Koronari (CCU),” katanya ketika ditemui di IJN semalam.

Friday, June 17, 2011

Amalan Pada Malan Nisfu Syaaban



Selesai sembahyang Maghrib hendaklah dibaca YASIN. Dengan niat panjangkan umurnya dalam mentaati Allah. Kemudian berdoalah. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan diluaskan Allah rezkinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan minta mati dalam iman, kemudian lalu dibacakan doanya.

Pada malam Nisfu Sya'aban sangat baik dibanyakan beristighfar (memohon keampunan) dan taubat dari dosa-dosa besar dan kecil serta meminta diampunkan Allah ibubapa kita dan keluarga kita.

(Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada ada Tuhan melainkan Engkau, Engkau telah menjadikan aku dan aku adalah hambaMU, sentiasa berada dalam genggamanMu dan ketetapanMU, tiada ada kesanggupanku. Aku mengaku padaMU nikmatMu atasku dan aku mengaku kepadaMu dengan dosa-dosaku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tiada apa yang akan mengampun dosa melainkan Engkau jua. Aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan apa yang telah aku lakukan.

Memohon keampunan dua ibubapa,

Maksudnya: YA TUHANKU AMPUNILAH AKU DAN KEDUA IBUBAPAKU DAN RAHMATILAH DUANYA SEPERTIMANA MEREKA MENDIDIK AKU DI WAKTU KECIL.

Memohon keampunan dan taubat diri: (70/100 kali pagi petang)

Maksudnya: AKU MOHON KEAMPUNAN ALLAH DAN AKU BERTAUBAT KEPADANYA.

Membaca: (beberapa kali - pahala seperti ibadat seribu tahun).

Maksudnya: TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH DAN TIADA KAMI SEMBAH MELAINKAN DIANYA, DENGAN CARA IKHLAS KEPADANYA, LAGI TETAP TEGUH DI ATAS TAUHID, WALAU PUN MEMBENCI OLEH ORANG-ORANG KAFIR.

Membaca Al-Qur'an. 

Membaca Tasbih: (Seratus kali tiap-tiap satu) 

Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi.

Maksudnya: Maha Suci Allah dan dengan segala kepujianNya. Maha Suci Allah yang Maha Agung.

Maksudnya: Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar (Agong) tiada suatu daya dan tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Agong.

Membaca Solawat Atas Nabi: ( 10 atau 100 kali pagi dan petang.) 

Membaca Zikrullah: (100 kali selepas sembahyang Subuh dan Asar.)

Sembahayang-sembahyang sunat: Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, sunat Dhuha, Sunat mengiringiFardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat di tengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu. 

Kelebihan Bulan Syaaban | Amalan Yang Perlu Dilakukan Pada Nisfu Syaaban | Peristiwa Nisfu Syaaban



(Dari Kitab Kelebihan Rejab, Sya`ban, Ramadhan, Ustaz Budiman Radhi) 

1. Sabda Nabi s.a.w bermaksud: Apabila masuk bulan sya`ban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan sya`ban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.(Al-hadis)

2. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan sya`ban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka . Dia akan menjadi teman nabi Allah Yusuf a.s. di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala nabi Allah Ayob a.s dan nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan bulan sya`ban, dimudahkan Allah atasnya sakratul maut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huruhara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di hari Qiamat, dan diwajibkan Syurga baginya.(Al-hadis)

3. Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan sya`ban dan akhir khamis daripada sya`ban, dimasukkan dia ke dalam Syurga. (Al-hadis dari kitab Al barkah). 

4. Berkata Siti A`isyah r.a.h, bulan yang lebih dikasihi oleh Rasullullah s.a.w ialah bulan Sya`ban.

5. Sabda Nabi s.a.w: Sya`ban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya`ban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani).(Al-Hadis).

6. Sabda Nabi s.a.w : Bahawa puasa Sya`ban kerana membesarkan Ramadhan, siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya`ban, kemudian dia berselawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatkan rezekinya. Antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah ta`ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat. (Al-Hadis).

7. Sabda Rasullullah s.a.w: Dinamakan Sya`ban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak, dan puasa yang lebih afdal sesudah (selain) Ramadhan ialah puasa bulan Sya`ban.(Al-hadis).

8. Sabda Nabi s.a.w: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan -bulan yang lainnya seperti kelebihan Quran ke atas segala Qalam. Kelebihan Sya`ban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan atas segala ambia(nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas segala makhluknya. (Al-hadis)

9. Bulan Sya`ban, keagungan malamnya dengan malam nisfu Sya`ban, sepertimana keagungan Rejab dengan malam Israk Mikrajnya, dan keagungan Ramadhan dengan malam Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya`ban telah datang Jibril kepada Rasul s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu kelangit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya tiga ratus pintu rahmat dan diampunkan Allah sekalian orang yang tiada menyekutukan (syirik) dengan-Nya sesuatu, kecuali tukang nujum, kekal di dalam zina, kekal minum arak, durhaka terhadap ibubapa.(Al-hadis)

10. Sabda Nabi s.a.w: Allah menilik kepada hamba-Nya pada malam Nisfu Sya`ban maka diampunkan dosa segala makhluknya melainkan orang syirik dan orang yang tiada bertutur dengan saudaranya.(Al-hadis)

11. Sabdanya lagi: Apabila pada malam Nisfu Sya`ban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadah, dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman: Adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang yang ditimpa bala` Aku a`fiatkannya. Adakah orang yang meminta rezeki maka Aku rezekikannya, demikianlah pertanyaan lainnya sehingga keluar fajar subuh. (Al-hadis)

12. Tersebut dalam kitab Al-berkat: Bahawa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan di laut berpuasa mereka pada hari nisfu Sya`ban.

13. Tersebut di dalam kitab: Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Sya`ban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasullullah s.a.w kali keduanya, katanya: Ya Muhammad, gembirakanlah kamu bahawa Allah ta`ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tiada menyekutukan-Nya sesuatu. Angkatkan kepalamu, lalu Rasullullah s.a.w pun mengankatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga. Dalam riwayat yang lain pula menyatakan terbuka segala pintu langit. Pada pintu langit pertama malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang rukuk pada malan ini. Pada pintu langit yang kedua, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang sujud pada malam ini. Pada langit yang ketiga, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang minta doa pada malam ini. Pada pintu langit keempat, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang berzikir pada malam ini. Pada pintu langit kelima, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang menangis takutkan Allah subhanahuwa ta`ala pada malam ini. Pada pintu langit keenam, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang mengerjakan amal kebajikan pada malam ini. Dan pada pintu langit yang ketujuh, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang meminta, maka dikurniakan permintaannya itu, dan pada pintu langit yang kelapan malaikat menyeru: Adakah orang yang meminta ampun maka diampunkan baginya. Bertanya aku kepada Jibril, sampai bilakah terbukanya semua pintu ini (diterima doa), Jibril menjawab: Sehingga naik fajar subuh. Dan katanya lagi: Pada malam ini dimerdekakan hamba-Nya yang mukmin lelaki perempuan dari api neraka sebanyak bulu kambing bani kalab (bani kalab diantara orang-orang arab yang paling banyak memelihara kambing). Dalam satu riwayat yang lain pula bahawa Allah memerdekakan hamba-Nya daripada neraka sebanyak bintang-bintang dilangit dan sebanyak hari dunia dan malamnya. Pada malam inilah dihantarkan Allah akan jibril ke Syurga untuk menghiasi syurga.

14. Barangsiapa membaca,(Tiada tuhan melainkan Allah, tiada kami sembah melainkan Dia, dengan ikhlas lagi teguh atas dasar agama (tauhid) walaupun dibenci oleh orang-orang kafir) ditulis Allah baginya ibadat seribu tahun, dan dihapuskan daripadanya dosa seribu tahun, dan keluarnya dari kubur, mukanya seperti bulan purnama dan ditulis pada Allah taa`la orang benar siddiq (orang yang benar).

15. Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam nisfu sya`ban enam orang;
1) Orang yang kekal minum arak
2) Orang yang durhaka kepada ibubapa
3) Orang yang kekal dalam zina
4) Orang yang banyak berkelahi
5) Orang yang melakukan perjualannya dengan sumpah yang dusta
6) Orang yang memperlakukan orang supaya kelahi (Al-hadis).
16. Riwayat daripada Usman, sabda baginda Rasullullah s.a.w: Pada malam nisfu Sya`ban setelah berlaku 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman: Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaannya, adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka Aku taubatkan akannya, dan diampunkan bagi sekalian orang mukmin lelaki perempuan, melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. (Al-hadis)

17. Sabda Nabi s.a.w: Ya A`isyah! Adakah engkau izinkan aku sembahyang pada malam ini? Jawab A`isyah: Ya, aku izinkan lalu nabi pun bersembahyanglah sepanjang malam nisfu Sya`ban itu, beliau sujud terlalu lama masanya, sehingga aku sangka beliau telah diambil ruhnya (mati), lalu aku tutupkannya dengan kain, aku letakkan tanganku di atas dua tapak kakinya. Maka bergerak ia, gembiralah aku kerana beliau masih bernafas lagi, dan aku dengar beliau membaca di dalam sujudnya:

(Aku berlindung dengan kemaafan Engkau daripada siksa Engkau, dan aku berlindung dengan keredhaan Engkau daripada kehinaan Engkau, dan aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan yang datang daripada Engkau, aku tiada terhingga memuji Engkau sepertimana Engkau memuji diri Engkau). Nabi menyuruh A`isyah mengamalkan doa ini dalan sujud. (Al-hadis)

18. Sesiapa sembahyang pada malam nisfu Sya`ban daripada umat Muhammad s.a.w terlebih afdal daripada ibadatnya 400 tahun. Demikian Allah memberi tahu kepada nabi Isa a.s lalu Isa a.s pun berdoa kepada tuhan: 

"Mudah-mudahan aku daripada umat Muhammad s.a.w".

(Nabi Isa akan diturunkan di akhir zaman untuk menegakkan syiarkan Islam menentang orang musyrikin, insyaallah).

19. Telah disebut empat malam istimewa tentang beribadah (berbuat amal kebajikan), iaitu malam Nisfu Sya`ban, malam Aidil Fitri pertama, malam Aidil Adha pertama, dan malam Arafah. Disambungkan malam Lailatul Qadar kerana bahawasanya malam rahmat dan merdeka daripada api neraka. Sesiapa sepanjang malam Ramadhan atau sepanjang sepuluh yang terakhir daripada Ramadhan umat Muhammad s.a.w berlumba-lumba dalam ibadah dengan berjaga malamnya. Demikian pula saat mustajab doa pada hari jumaat. Demikian pula disambungkan Asma Allah Al Azdhim (nama Allah yang teragung) di dalam Asmaul Husna yang amat mustajabkan doa padanya.