i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Friday, December 31, 2010

Entry Hangat Hakimy - GF Khairul Fahmi Yang Paranoid



hangat, hangit, hangus...ko memang de bomm....kehkehkeh... tah i pun x sure...okeh...i tertarik nak baca belog dak hakimy ni...focus kat entry die yang bertajuk KHAIRUL FAHMI DT: AWEK DIA YANG SANGAT PARANOID
kalau orang lain dok sibuk nak buat entry pasal betapa loving, sweet, cute nye pasangan Khairul Fahmi dan Elia Harmelia tu kan...tapi belog dak Hakimy tu dok cerita pasal betapa PARANOID nye GF si KF tu...meh bace sket kat bawah ni..



i setuju dengan ape yang diperkatakan oleh Hakimy tu...sebab tu berjele-jele i punye komen dekat entry die....kahkahkah..nak bace??? klik tajuk atas tu...jom..jom..




Tipu Daya Syaitan Terhadap Manusia



Tipu daya syaitan terhadap manusia supaya meninggalkan ibadat kepada Allah ada tujuh perkara menurut Imam Ghazali iaitu:

1. Syaitan melarang manusia taat kepada Allah. Sedangkan orang-orang yang dipelihara Allah akan menolak ajakannya dan mengatakan: ‘Aku mengharapkan pahala dari Allah. Untuk itu, aku harus mempunyai bekalan di dunia ini demi akhirat yang kekal.’

2. Syaitan sentiasa memujuk manusia agar tidak mentaati Allah. Dia menghasut manusia dengan mengatakan : ‘Nanti sahajalah, kalau sudah tua nanti barulah, masa masih panjang dan kita masih muda atau sebagainya lagi.’ ; Orang-orang yang terpelihara akan menolaknya dengan mengatakan: ‘Kematianku bukan berada ditanganmu. Jika aku menundakan amalanku hari ini untuk esok, sehingga amal hari esok perlu aku kerjakan. Sedangkan setiap hari aku mempunyai amal berlainan.’ 

3. Syaitan sentiasa mendorong manusia untuk bersegera dalam melakukan amalan kebaikan. Kata syaitan: ‘Cepat beramal agar engkau dapat mengejar dan mengerjakan amalan-amalan lain.’ ; Orang-orang yang selamat akan menolaknya dengan mengatakan: ‘Amal yang sedikit tetapi sempurna lebih baik daripada amalan yang banyak tetapi tidak sempurna.’

4. Syaitan akan menyuruh manusia untuk menjalankan amalan yang baik secara sempurna agar tidak dicela oleh orang lain. Mereka yang dipelihara oleh Allah akan mengatakan: ‘Bagi saya, penilaian cukup hanya dari Allah swt dan tidak ada manfaatnya beramal kerana manusia (orang lain).’

5. Syaitan membisikkan pujian kepada orang yang beramal: ‘Betapa tinggi darjatmu kerana dapat beramal soleh dan betapa cerdik dan sempurnanya dirimu.’ ; Mendengar pujian ini, orang yang baik akan mengatakan bahawa: ‘Semua keagungan dan kesempurnaan itu hanyalah kepunyaan Allah dan bukan kekuatan atau kekuasaanku. Allah yang melimpahkan taufik kepadaku untuk dapat beramal sehingga Dia meredhai dan memberikan pahala yang besar. Sekiranya tanpa kurniaanNya, apalah erti amalanku ini, jika dibandingkan dengan nikmat Allah yang telah diberikan kepadaku, disamping dosaku yang bertimbun pula.’

6. Dengan gagalnya jalan kelima, syaitan akan menerapkan cara yang keenam. Cara ini lebih berat jika dibandingkan dengan cara-cara yang terdahulu dan manusia tidak akan menyedarinya kecuali orang-orang yang cerdik dan berfikir. Syaitan berbisik dalam hati manusia: ‘Bersungguh-sungguhlah engkau beramal dengan sir (kejahatan), jangan sampai diketahui oleh orang lain .’ 

Begitulah syaitan mencampur-baurkan amalan seseorang dengan penipuannya yang sangat tersembunyi. Dengan ucapannya itu syaitan bermaksud untuk memasukkan sedikit perasaan riak. Orang-orang yang dipelihara Allah akan menolak ajakannya dengan mengatakan: ‘Hai malaun (yang dilaknat), engkau tidak henti-henti menggodaku dan merosakkan amalanku dengan pelbagai cara. Dan kini, kau berpura-pura seolah-olah akan memperbaiki amalanku, padahal engkau bermaksud merosakkannya. Aku adalah hamba Allah dan Allah yang menjadikanku. Jika berkehendak, Allah akan menjadikan aku mulia atau hina. Semuanya itu adalah urusan Allah. Aku tidak khuatir, amalanku diperlihatkan atau tidak kepada orang lain, sebab itu bukan urusan manusia.’

7. Gagal dengan cara itu, syaitan akan meneruskan godaannya dengan cara lain lagi. Dia mengatakan: ‘Hai manusia, janganlah engkau menyusahkan diri sendiri dengan beramal ibadat kerana jika Allah telah menetapkan kamu sebagai orang yang berbahagia pada hari azali kelak, maka meninggalkan ibadat pun tidak akan memberikan sebarang mudharat. Engkau tetap menjadi orang yang berbahagia dan sebaliknya jika Allah menetapkan kamu sebagai seorang yang celaka, maka tidak ada gunanya engkau beribadat kerana engkau tetap akan celaka.’ ;
Orang-orang yang dipelihara oleh Allah sudah pasti akan menolak godaan itu dengan mengatakan: ‘Aku hanyalah hamba Allah. Wajib bagiku menuruti perintahNya. Allah Maha Mengetahui, menetapkan sesuatu dan berbuat apa sahaja sesuai dengan kehendakNya. Walau bagaimanapun keadaanku, amalanku tetap bermanfaat. Jika aku ditetapkan sebagai orang yang berbahagia, aku akan tetap beribadat untuk memperbanyakkan pahala. Sebaliknya, jika aku ditetapkan sebagai orang yang celaka, aku akan tetap meneruskan perbuatan ibadat agar tidak menjadi sebuah penyesalan bagiku. Sekiranya aku masuk neraka, padahal aku taat, itu adalah lebih aku sukai daripada aku masuk neraka kerana melakukan maksiat.

Tetapi tidak akan demikian akibatnya kerana janji Allah pasti terbukti dan firmanNya pasti benar ; Allah telah menjanjikan pahala kepada sesiapa sahaja yang taat kepadaNya. Barangsiapa mati dalam keadaan beriman dan taat kepada Allah, dia tidak akan dimasukkan ke dalam neraka, melainkan syurgalah tempatnya. Jadi, masuknya seseorang ke dalam syurga bukan kerana kekuatan amalan yang telah didirikan, tetapi kerana janji Allah yang suci murni dan pasti! Kelak, orang-orang yang berbahagia dan beruntung akan mengatakan; Segala puji bagi Allah yang membuktikan janjiNya dengan syurga, Semoga Allah melimpahkan rahmatNya kepada kita.’

Sesungguhnya dalam mentaati Allah, terlalu banyak godaan dan tipu daya syaitan yang perlu kita lalui. Bandingkan segala permasalahan dan perbuatan kepada keadaan tersebut dan pohonlah perlindungan Allah swt agar terlindung dan terpelihara dari kejahatan syaitan. Sesungguhnya segala sesuatu itu berada di bawah kekuasaan Allah dan kepadaNyalah kita mengharapkan taufiq dan keredhaan. Tiada daya untuk meninggalkan maksiat dan tidak ada kekuatan untuk mengerjakan ketaatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Luhur dan Maha Agung.


Asyik² Fahmi...S.Kunalan Tak Mau Ke?



haish...dari kelmarin...asal i masuk blog orang je, sibuk dok cite pasal si Khairul Fahmi Che Mat...masuk blog ni cite pasal Fahmi...masuk blog tu plak cite pasal KFCM...erkk..hebat betul penangan si KFCM tu ye....kalau dulu xde lak name die disebut-sebut ramai...kalo x asek je name si kembar Zaquan Adha & Aidil Zafuan jadik kegilaan ramai..termasuklah i..errr....

memang tak dinafikan KFCM memang hebat beraksi sewaktu perlawanan haritu...memang cekap gile die tangkap bola..seolah-olah ade magnet yg menarik bola tu kat tangan dia kan..kan..kan...tapi die xde nak gune magnet2 ni de...tu sume kecekapan dan skill tersendiri dari KFCM...syabas diucapkan...

heee...sweet kan dorang..

i x de la fanatik giler dengan KFCM...tapi agak minat jugak lah..kahkahkah...poyo ellis...sepak kang baru tau...honestly i x minat die..sebabnye die dah berpunye...tapi kalau die x berpunye akan ku carik die sampai ke lubang cacing... :D...sudah la ellis..jangan nak berangan....duduk je dendiam sudah...


skali tgk cam saleem pun ade gak kan.... :D


eh...eh...S.Kunalan..korang x mau ke rebut-rebut?? dok cite pasal die???...kekehkeh...

Terkadang Ku Lupa..Terkadang Ku Ingat




selama ini aku jauh darimu
selama ini aku ingkar padaMu
begitu banyak dosa yang telah ku lakukan
hingga ku merasa diri penuh dosa

terkadang...ku lupa...
terkadang...ku ingat
ku ingin diriku..bertaubat..
ampuni aku dari dosa-dosa
yang kulakukan padamu..ya Allah
ampuni aku dari kesalahan yang aku lakukan

Thursday, December 30, 2010

Esok Tak Cuti...Sapa Kata Cuti??

 boss...kot ye pon x bg cuti jgn la cakap smpai gune speaker...


sapa kate esok cuti hah?? mana de..memandai je...siyes weh esok tak cuti..esok keje!!! keje!!! keje!!!...haishh tensen aku wehh...

tak aci..tak aci...orang len sume sedap cuti...tapi i tak cuti...huwaaaa..pepagi  lagik tadi i dah kol bos dengan harapan esok kami cuti jugak..tapi bos i kata..esok KEJE!!!! tak de cuti-cuti...i terus terdiam >_<. ..tak mampu nak berkata ape-ape...kahkah..padan muke ko ellis...



p/s :- nak sesiap p umah bos..pujuk suh cuti esok..hopefully berjaya.....aminn..


Abang Polis..Tolong Jangan Tahan Saya..Please!!



bila baca blog budak neh yang dok sibuk cite pasal kelas pertama dia driving selepas menghidupkan lesen 'L' beliau untuk kali kedua kan...tetibe i teringat plak yang lesen "L" i dah dua tahun mati..kahkahkah...tapi i still jerk drive kete pergi balik keje...lesen "P" pun i xde..sebabnye i fail mase test JPJ aritu...heeeee


 x bleh blah...sempat g tu amek gamba..

tapi nasib baik la umah i ngan ofis x jauh...so, xde la takut sangat kalau-kalau ditahan oleh encik JPJ dan encik Polis Kuda Belang...kalau tak mati lah i...tapi ikotkan...i dah drive jauh p Negeri Sembilan tu sume..tp syukurlah x kene tahan jugak..mungkin encik Polis tak nampak kete i kot..hahha..kakak i cakap...kalau drive tu buat muka confidence je..so, nanti takdelah encik polis tahan...tapi i ni plak..ter-over-confident..cane lak tuh..

 muke innocent gile...rase cam nak lempang je kekuat...

abistuh..kalau dia tengah wat roadblock...then nak check ic lesen sume..tak kan i nak wat muke confidence tu plak...muka innocent i tau la buat...heeee..celah mane nak datangnye lesen...errkk..tak kan lah i nak bg lesen "L" i yang dah mampus tu...silap-silap encik polis tu suh i ikot die p balai...waaaa..x mo...i takot..kang x pepasal i masuk lokap plak..seumur idup i ...pegang besi lokap tu pon i x penah..ni kan kene sumbat masuk lam tu....xmo la i..


eh, tapi kan kalau encik polis tu sediakan laptop + broadband + makan sume lam lokap tu kan..i rela je masuk..huhuhuhu.. :D

Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Boleh..Saya Pasti Sokong Malaysia



yeahh..jum ramai-ramai kite tengok bola malam neh..perlawanan penting ni wehh..Malaysia vs Indonesia...i memang yakin gile la yang pasukan Malaysia akan menang....if kalah pon i akan cakap Malaysia menang...kahkah..bajet x mau kalah... :D




p/s :- nak sesiap p stadium kat Jakarta tengok bola...kehkehkeh.. :D

Weh..Orang Pempuan Pakai Suar Ketat Tu Tak Sakit Ke? Tak Senak Ke?

 ni zaman kegemilangan i x pakai tudung..kehkeh... :D

hakhakhak..adoiiyaiii...pakcik oii...ape punye soalan daaaaa...tak de soalan lain ke haa...i dengar soalan ni nak gelak tergolek-golek pon ade...kahkahkah..sengal tol la...

actually tadik..tyme lunch..i dok la ngan bebudak lelaki neh..kami lunch sesame...then, tetibe je ade la sorang gurl ni lalu..muke memang cun gilerr beb...badan pun sedap-sedap je...so, gurl tu pakai la suar ketat gile kan...

dengan selamber kawan i bleh lak tanye i..."ellis, pempuan kan...if pakai suar ketat sendat mcm tu..tak sakit ke?"..pukkk!!! amek kau..tak pepasal kepale kene ketuk ngan i...dah tak de soalan lain ke...kahkah...buduh punye soalan...

dah tentu lah tak sakit cik abang oii...sebab suar tu bukan cam suar lelaki yang keras melanton tuh...ni jeans pempuan la dol..die jenis getah..tang manenye nak saket...eyaiii...

1st time i dengo soalan mcm neh...kahkah..kalo sakit tak kan la kami-kami ni nak pakai kot...sbb x saket la kami pakai..kan..kan..kan..

Surat Dari Anak Derhaka..Tapi Takut Digelar Anak Derhaka


BUKTI...surat didakwa dihantar Maria memberikan alasan kewajaran tindakannya terhadap keluarga. 


keratan dari akhbar Harian Metro hari ni...i rasa macam tertarik plak nak baca cerita ni...tapi malangnye i tak dapat nak bace isi kandungan surat tersebut..kecik bebeno..juling bijik mate i ni nak bace...
actually ni pasal seorang bekas banduan yang hanya di kenali sebagai Maria memperdaya bapa kandung dan ibu tirinya sendiri...dia mengadai barang kemas ibu tiri dia dan juga menyebabkan rumah mereka dilelong...eeeyaii...tergamak die buat macam tu...tak ke die rase kesian dengan bapa die sendiri..smpai sanggup buat macam tu..tak pepasal umah dilelong...takkan la die x pikir mane bapak die nak duduk nnti...

dalam surat tu pun dia cakap dia kurang didikan agama menyebabkan dia selalu buat perkara negatif dan melahirkan anak luar nikah..haishh....xde alasan kurang didikan agama menyebabkan die jadi mcm tu...pni semua bergantung pade diri kite sendiri...kite yg tentukan diri kite mcm ne...tapi yang pelik dan agak kelakar...dia siap boleh cakap jangan anggap dia sebagai anak derhaka....kahkahkah..tau pulak takot digelar anak derhaka...ingatkan tak sedo tadik...

tah la..macam-macam jadik skang...dah terang-terang buat salah..masih tak mengaku salah..dah terang-terang buat dosa pun masih jugak kate tak berdosa....pikir lah sendiri...

Tuesday, December 28, 2010

Lelaki Atau Perempuan..Yang Mana Selese Dijadikan Kawan?



hambek kau..gile panjang punye tajuk entry...kahkahkah...i pun x tau nak explain mcm ne tajuk tu...main hentam jerk letak tajuk pepanjang....

okeh..berbalik pada tajuk sebenar entry ni..actually i nak tanya lelaki atau perempuan..mane satu pilihan korang untuk dijadikan kawan...i means kawan yang korang berase selese untuk share everything...kawan yang tak menyusahkan...dan kawan yang tak memeningkan kepale...


pendapat i :-

bagi i..i lebih selese berkawan dengan lelaki..since dari i kecik lagi kot i memang berkawan dengan lelaki...yup..majoriti kengkawan i sume lelaki..kalo ade pempuan pon cume 2-3-4 ketul jerk...

i memang sangat selese berkawan dengan lelaki (gile gatal ellis neh)...bagi i bile i berkawan dengan lelaki kepale i tak serabut...then bile kami berkumpul, jupe n lepak sesame tu..kami sentiase bercerita tentang perkara yang baru dan yg akan datang...bagi i, lebih senang untuk berbincang dan bg pendapat...

siyes, i sangat selese okeh...berkawan dengan lelaki pon senang, mudah dan ringkas...tak leceh la senang citenye...dan kenkadang i terase yang diri i tu di protect oleh kawan-kawan i ni...ye la...contohnya if de org len yg nak kaco i ke pe ke..kengkawan lelaki i akan protect i..even if i bukan gf die...die akan protect i jugak...so, org len tak berani la ganggu kan..kan..kan.. :D..tapi if i ngan pempuan, sure la lelaki-lelaki ganas kat luar tu berani je ganggu..sbb kami sume pempuan, then, kire cam lemah lah....mudah la die nak kacau...

lagipun i kalau dengan lelaki x de rahsia langsung..everything i akan cerite...problem what ever tu sume..tapi kalau i dengan perempuan...susah gile i nak luahkan ape yg terbuku lam hati i neh...cehh...poyo je ellis...tp siyes weh...i mmg susah nak share pape ngan pempuan...tapi if ngan lelaki..sume i share...mcm xde ape yg perlu dirahsiakan...

perempuan pun kalau yang i rase selese je i  akan rapat ngan die..means die satu kepale macam i la..agak gile, sempoi tu sume..perempuan yang crowded2 ni i susah nak masuk..nak-nak yang pemalu die terlampau yang amat..mak aii..tu mmg i susah giler nak dekat or buat kawan...sbb nanti i plak yg terikut-ikut malu macam die...silap-silap i balek yg segan ngan die..padehal i ni memang takde rase segan langsung..kahkah...

dengan cousin i pon..mane yg pempuan tu ala-ala perempuan melayu terakhir tu i pun akan jadik perempuan melayu terakhir secare automatiknya...huhu...kalau die x tegur i dulu..jangan harap i nak tegur die..kehkeh...agak sombong sket i kat situ..tapi kalau die pon jenis x malu..i pon akan jadik lebih tak malu untuk tegur die...


walaupun muke i agak comel2 gitu...tapi hati i keras dan berjiwa ganas...kahkah...so, pempuan-pempuan yang nak kawan ngan i tu, kene buat muke ganas eh..kasi i cam teruje sket..ekeke...

**tp sbenarnye i mmg suke tgk pempuan yg muke comel2...then i akan ckp..comelnye die...dah ramai sangat blogger  yg i cakap die comel..tapi i x cakap dedepan..cakap dalam hati je sudeh.. :P

Buffered Earning - Friso Growing




ehem..ehem..nampaknya peluang i cerah untuk dapat buffered earning baru...i tengok dari tadik iklan ni tak gerak-gerak dari blog i...setia je dia dok kat situ....ade harapan la kot i dapat buffered baru...

now, buffered yang tengah running kat blog i ada 4...2 dari DiGi dan 2 lagik dari Jipaban...if Friso pon terjatuh hati kat blog i..meaning buffered i akan jadik 5 la pasneh....

okay..i nak review sket pasal Friso Growing ni...Friso Growing  ni adalah susu untuk ibu mengandung, bayi dan juga kanak-kanak....susu ni terdapat dalam tiga jenis tau...iaitu :-



yang ni untuk melindungi baby kita dari dalam...ianya akan memberi banyak antibodi kepada baby kita..so, akan lebih dilindungi...



yang ni pula untuk kanak-kanak berusia 1 hingga 3 tahun.. Friso ® Emas adalah khusus diformulasikan dengan P2 Sistem Dual , yang mengandungi Friso ® Sinbiotik Agen, kombinasi 2 prebiotik dan 2 Probiotik (Bifidobacterium lactis, Lactobacillus paracasei).

Seberapa efektif  Friso ® Sinbiotik Agen?
Sebuah penelitian mengungkapkan bahawa anak-anak yang menerima Synbiotics - kombinasi dari prebiotik dan Probiotik - menunjukkan frekuensi yang lebih rendah daripada diare dan allergy1.

Prebiotik membantu meningkatkan bifido usus dan menjaga persekitaran usus yang baik. bakteria hidup sihat dapat membantu dalam mengurangkan diare cases.2
 
Hal ini juga mengandungi DHA, Aa3 dan SA, yang mempercepatkan menyampaikan maklumat antara sel-sel otak, yang bantuan pembangunan secara keseluruhan anak yang sedang tumbuh itu.




yang pulak untuk kanak-kanak yang berumur dari 4 hingga 9 tahun...khasiat dia sama juga macam Friso Gold 3

en. Nuffnang sangat baik hati...terima kasih eh banyak-banyak..esok-esok hantar la lagik 2-3 buffered baru untuk i eh.. :D

Kenapa Kita Lambat Bertemu Jodoh?




Kenapa kita lambat bertemu jodoh? i ada terbaca fakta-fakta dan artikel mengenai jodoh..dan Dr. Hj Fadzillah Kamsah juga cakap ada 6 faktor kenapa masih belum dapat jodoh..jom kita baca dan renungi :-

1. Usaha Belum Sempurna
“Usaha sudah dibuat tapi usaha yang sesuai dengan matlamat yang hendak dicapai itu tidak dilakukan. Usahanya masih belum betul, masih belum sempurna. Kurang ‘munasib’.

Saya bertanya kepada seorang ulama, ‘Kenapa ustaz, orang ini sudah mandi bunga sampai 99 kali tapi masih tidak bertemu jodoh?

Di mana silapnya?’ Dia jawab begini, ‘Mungkin dalam perancangan Allah, usahanya ialah mandi air bunga 101 kali, tapi dia berhenti pada tahap 99 kali.’ Mesejnya ialah, mungkin kita patah semangat di tengah jalan. Jawapannya ialah, cuba dan cuba lagi.

2. Belum Benar-benar Bersedia
“Pasangan sudah ada tetapi orang yang hendak mencari jodoh itu belum benar-benar bersedia. Orang yang bersedia adalah orang yang benar-benar merasakan dirinya macam nak jadi suami, macam nak jadi isteri.

Satu contoh mudah, orang yang tak ada anak, selepas mengambil anak angkat, dengan izin Allah, mudah mengandung. Sebab bila dia ambil anak angkat, si suami telah menjadi bapa dan si isteri telah menjadi ibu. Jadi telah bersedia untuk dikurniakan anak.

Begitu juga orang yang hendak berkahwin. Adakah telah benar-benar bersedia untuk menjadi suami atau isteri? Adakah telah bersedia di segi hati, jiwa, fizikal, mental, intelek. Contohnya di segi fizikal, sentiasa menjaga ketrampilan tak kira bila dan di mana.

3. Tiada Daya Penarik
“Diri kita macam magnet yang boleh menarik bakal pasangan kita atau sesiapa pun untuk sayang pada kita. Daya tarikan ini berpusat di hati.

Caranya ialah dengan mengisi hati kita dengan sifat-sifat yang sempurna dan positif. Kalau kita benci pada orang, takut-takut orang yang patut sayang pada kita masih tertahan untuk meminang. Jadi cuba maafkan semua orang. Mudah-mudahan dengan sebab memaafkan semua orang, orang yang bakal jadi tunang akan datang meminang.

“Kita perlu perbanyakkan istighfar, solat taubat, solat hajat, istikharah, witir dan sebagainya untuk cuci hati kita. Maka hati kita akan jadi magnet untuk menarik orang yang sesuai dengan kita untuk mudah datang, sama ada bakal pasangan atau sesiapa saja.

4. Doa Tidak Makbul
“Kita berdoa untuk mendapatkan jodoh. Allah telah berfirman: “Mintalah kepada-Ku nescaya Aku perkenankan…” Persoalannya, kenapa masih tidak bertemu jodoh? Salah satu punca doa tidak makbul ialah hati masih kotor, rezeki masih belum berkat, zakat masih belum sempurna dan sebagainya. Hati yang masih kotor bermakna masih benci atau sakit hati pada orang.

5. Restu Ibu Bapa Belum Total
“Jodoh tak sampai juga mungkin disebabkan restu emak bapak tidak total. Emak bapak masih rasa tak berapa sedap untuk lepaskan anak. Tanya pada emak, ‘Mak benar-benar redha tak saya berumahtangga?’ 

Ada emak yang anak sulungnya tak mahu dilepaskan, anak bongsu apatah lagi. Itu yang kadang-kadang susah hendak dapat jodoh. Emak mahu anaknya kahwin tapi dalam hati masih tidak benar-benar redha untuk lepaskan. Ini satu masalah yang besar.

Banyak kes yang saya jumpa, bila emaknya benar-benar redha, terus dapat jodoh yang baik.

6. Faktor Metafizikal
“Kadang-kadang tak bertemu jodoh juga disebabkan ada faktor-faktor metafizikal yang susah hendak dijelaskan.

Contohnya terkena sihir atau gangguan ilmu hitam yang kadang-kadang susah hendak dijelaskan secara saintifik. Tapi ini wujud dan berlaku. Sebab sihir sudah ada sejak zaman jahiliah dulu sampai sekarang.

Jika ini berlaku, carilah jalan untuk benteng diri kita atau pulihkan diri kita dengan cara-cara yang munasabah untuk mengatasi masalah belum bertemu jodoh.”

Kunci Kejayaan Dunia Dan Akhirat



hari ni i nak share pasal kunci kejayaan dunia dan akhirat...bukan kereta dan rumah je tau yang memerlukan kunci...tapi kejayaan pun memerlukan kunci iaitu kunci perbuatan secara zahir mahupun batin...

actually ni i copy dari buku motivasi Dr. Hj Fadzillah Kamsah yang bertajuk Menerobos Sempadan Diri.


1. Kunci ilmu adalah bertanya dan mendengar.

2. Kunci kemenangan adalah sabar.

3. Kunci tambahnya nikmat ialah perasaan syukur.

4. Kunci keselamatan dunia dan akhirat adalah taqwa.

5. Kunci untuk termakbulnya permintaan adalah doa.

6. Kunci maksiat adalah kesombongan.

7. Kunci solat adalah taharah.

8. Kunci ibadah haji adalah ihram.

9. Kunci kebaikan adalah berpegang kepada yang benar.

10. Kunci syurga adalah tauhid.

Monday, December 27, 2010

Chatting Wif Pierre Andre..Slot Akasia - Tiramisu

yeahh..arini slot akasia ade cite baru....TIRAMISU...nampak cam menarik..so, i pon tertarik jugak la nak tengok cite neh..ekeke..

eh cop..tadi i de chatting ngan Pierre Andre kat YM tau...tetibe menggatal nak chat ngan die bile nampak die online rini...huhu....actually i tak ingat yang TIRAMISU tu start rini..bile die bgtau baru i teringat..kahkahkah...






hakhakhak...gedik je kan..siap nak print screen bagai...kahkah...petang neh cite tu start..x saba nak tengok.... :D





sinopsis :-

TIRAMISU mengisahkan Melur (Sharifah Amani) dan Dani (Pierre Andre) yang telah berkawan rapat semasa belajar di sekolah terpaksa berpisah apabila Dani memilih untuk menyambung belajar di luar negara.

Mereka berjanji bahawa sekiranya masih bujang pada usia 28 tahun, mereka akan berkahwin. Melur dan Dani berhubung menerusi emel. Lama-kelamaan, mereka terputus hubungan dan membawa haluan kehidupan masing-masing. Namun, takdir telah menemukan semula Melur dan Dani. Masih adakah perasaan cinta dalam hati mereka?

Kicap Pekat Berperisa Cicak

NORAZURA menunjukkan bangkai cicak yang dijumpai dalam botol kicap soya pekat di Taman Merpati, Kangar semalam.

eyuckksss...pengotor gile la..cane lak leh ade cicak ni lam botol tu..ni yang kembang nak makan lauk yg bertemakan kicap neh..ishh...

KANGAR - Selama sebulan ini, sebuah keluarga terdiri lapan orang di Taman Merpati di sini tidak menyangka keenakan makanan yang mereka nikmati menggunakan kicap soya pekat, rupa-rupanya bercampur bangkai cicak. 

Bangkai cicak dalam kicap pekat yang turut mempunyai tanda sijil halal itu hanya disedari ketika keluarga tersebut menggunakannya untuk memasak nasi goreng kira-kira pukul 7 malam kelmarin.

Menurut Norazura Arip, 32, bangkai cicak sepanjang dua sentimeter itu tiba-tiba terkeluar dari botol kicap berkenaan ketika dia menuangkannya ke atas senduk untuk memasak nasi goreng.

"Saya menjerit kerana terkejut melihat ada cicak keluar dari botol kicap ini yang telah pun bertukar warna menjadi kehitaman.

"Ekoran itu, kami sekeluarga kini berasa loya-loya dan trauma setelah memikirkan selama sebulan ini kicap tersebut digunakan dalam masakan seharian kami," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini semalam.


kredit to Kosmo!

Sunday, December 26, 2010

Pengikut Syiah..Ajaran Sesat

lepas satu-satu ajaran sesat berleluasa dekat negara Islam..dengan niat mahu memperdayakan umat Muhammad...dulu ajaran Wahabi..dan sekarang yang terbaru ajaran Syiah...

Ajaran Syiah berasal dari Iran...Syiah memang ajaran yang sesat..dorang sembahyang pun sembahyang jugak..tapi cuma 3 waktu je..if not mistake zuhur & asar dorang xde...haishh...then, if korang nampak dorang sembahyang lima waktu kat makkah or memane tempat tu..dorang sekadar berpura-pura..padahal kat negare depa sendiri cuma 3 waktu je...

then azan pengikut Syiah pula sama macam azan kita...cume dia tambah nama Saidina Ali dalam azan tu...selepas sebut nama nabi muhammad..dia tambah sebut nama Saidina Ali....tak caya...jom dengar azan kat bawah ni..dengar dengan teliti..


perasan tak dia ade sebut nama Saidina Ali??? tu la dia azan pengikut Syiah..dan yang tak boleh blah tu kan..dorang sanggup menyiksa diri sendiri..dengan memukul badan sendiri menggunakan rantai besi..dengan harapan dosa-dosa mereka akan di ampunkan..kononnya..if badan berdarah-darah tu dosa di ampunkan..

sangat menyakitkan...ni tangan terhiris pisau pun dan mengaduh...nikan pulak nak pukul badan sendiri dengan rantai..kita manusia tak layak menghukum diri sendiri atau diri orang lain untuk menghapuskan dosa..Allah je yang layak untuk berbuat demikian...jika betul lah dengan memukul diri sendiri boleh hapus dosa...tak wujud lah neraka yang memang ditempatkan untuk orang-orang yang berdosa...

fikirlah sendiri..kita ni umat Nabi Muhammad...dan mazhab kita Mazhab Imam Al-Shafie...kita hidup berlandaskan Al-Quran...apa yang tertulis dalam Al-Quran adalah benar...tapi kenape nak ikut ajaran sesat..yang memang terang-terang kita nampak ianya salah...




dan video yang kat atas ni pulak adalah orang Malaysia yang mengikut ajaran Syiah..

Friday, December 24, 2010

Sila Jauhkan Camera Daripada Ellis

 gambar hari ni...comel x?? :D

kahkahkah..tu la ayat yang selalu i dengar dan hari-hari i dengar...ya, memang betul..i ni jenis yang gile camera or pantang nampak camera...i pon tak tau sejak bile i jadik macam ni....nanti tunggu i pk jap eh...huhuhu

hari-hari i tuka gamba kat ym i neh...ikut baju yang i pakai la..sampai opismate i pon tegur..."kau neh pantang nampak camera...tolong jauhkan camera dari dia neh"..errrr...sampai macam tuh skali...k la fine if camera biasa or camere kat phone tau...

tapi kan..sampai camera cctv opis i pon i dok posing jugak..hahahah...bila bos i review balek record cctv kat opis ni..nampak la aksi i yang agak kurang asam ni..hahahaha...bos pon geleng kepale..lek la bos... :D

tu pon kire ok la jugek...yang sangat tak boleh blah tu...kalau i keluar kat memane pon kan..kalau i nampak ada orang nak amek gamba..i siap boleh interframe skali..haha...padehal bukan i kenal pon dorang tu...tapi i nak jugak dok menyibuk masuk lam gamba tu skali..ekekekek...gile teruk kan i???? 

eh cop..cop...ke korang lagik teruk dari i???  :)

Air Mata Orang Yang Berdosa Adalah Yang Paling Manis




Air mata orang yang berdosa adalah yang paling manis?? bia betul ellis ni..pepandai je wat kenyataan sendiri..mazhab mane yang ellis ikut ni..

errr..ellis still lagi berpegang dengan mazhab Imam Al-Shafie okay...not mazhab Hambali, Maliki mahupun Hanafi...actually ni ellis just nak sampaikan ape yang ellis belajar...

berkenaan dengan tajuk entry kat atas...ya...air mata orang yang berdosa adalah air mata yang paling manis...tapi...ianya jika seseorang itu bertaubat bersungguh-sungguh kepada Allah...

ni berkenaan dengan kisah taubat Nabi Adam As...selepas Allah mengampunkan dosa Nabi Adam...ada seekor burung terminum air mata Nabi Adam...i tak ingat nama burung tu apa...then, burung tu berkata kepada Nabi Adam "sesungguhnya air mata kamu lebih manis daripada madu"...then Nabi Adam pun berkata semula kepada burung tersebut "wahai burung, adakah kau memerli aku yang baru sahaja bertaubat dan di ampunkan oleh Allah?"...then burung tu berkata tidak...lalu Nabi Adam bertanya kepada Allah...dan Allah berkata apa yang burung tu cakap adalah benar...air mata orang sesudah bertaubat adalah yang paling manis dan lazat...

dan lagi satu...setelah Allah mengampunkan dosa Nabi Adam..barulah dunia ini terang benderang..baru lah adanya matahari dan bulan menyinari bumi ni...

**sesunguhnya Allah menerima taubat hambanya yang betul-betul menginsafi akan perbuatannya walaupun dosa melakukan zina dan maksiat....

Tazkirah Jumaat - Alkisah Taubat Nasuha




salam jumaat semua....hurm..malam tadi i pergi surau sebab ade belajar agama..every week ade...so now..i just nak share ape yang i dengar malam tadi...i dah banyak kali dengar cerita ni..tapi i tak pernah jemu...sebab i memang suka dengan kisah Nabi-Nabi...so dat, tak salah if i nak share dengan korang...

malam tadi pasal tajuk taubat nasuha...taubat nasuha mula terjadi sewaktu Nabi Adam & Siti Hawa meminta ampun kepada Allah sewaktu mereka diturunkan dari syurga...sebab mereka diturunkan dari syurga adalah kerana mereka memakan buah larangan yang ada dekat syurga iaitu buah khuldi...buah khuldi adalah penyebab Adam & Hawa diturunkan kebumi...

Adam dan Hawa terpisah sewaktu turun kebumi..Hawa diturunkan di Jeddah manakala Adam pula diturunkan di India...Nabi Adam menangis meminta ampun kepada Allah selama 300 tahun...dan air mata Nabi Adam itu sehingga menyebabkan batu-batu berlekuk...dan air mata Nabi Adam juga adalah menyebabkan tumbuhnya gunung yang terletak di India...nama gunung tu Gunung Serendip...dan di gunung tu jugak terdapat Batu Delima yang tinggi nilainya...

Siti Hawa pula berlari-lari sambil menangis di Jeddah kerana mencari Nabi Adam...dan air mata Siti Hawa yang menitik di tanah Jeddah pula menyebabkan punca tumbuhnya pokok inai...di Jeddah lah terdapat banyak nya pokok inai...dan sunat kaum hawa memakai inai...manakala haram bagi lelaki untuk memakai inai melainkan sakit atau terkena cagu...

and the lastly...taubat Nabi Adam juga di terima pada hari Asyurah...banyak peristiwa pada hari Asyurah..kalau nak tau jom klik sini...


Cara untuk bertaubat :-
- Mandi Sunat Taubat
- Solat Sunat Wuduk 2 Rakaat
- Solat Sunat Taubat
- Berdoa minta ampun kepada Allah...menginsafi dan tidak akan mengulangi lagi perbuatan tu..

Thursday, December 23, 2010

Alkisah Perut Lapa + Shawl



wah...gile lapar perut i...dah pukul 4.30 petang okay...tapi i still x lunch lagik..huwaaaaa...tak sempat nak makan tadi + lupe nak lunch..siyes...tak teringat langsung...tetibe je terase perut ni lapar...

gile rajin i ni wat keje sampai terlupe nak makan..ekeke...rajin la sangat ellis...rajin mengulau ade le...hahaha...ingat nak p lunch skang ni..tapi rasenye cam tak berbaloi plak..better i tunggu je sampai balek..makan kat umah lagk bagus...( dengan harapan mak masak sedap-sedap rini )...

eh..cop...tadi abang posmen ade anta shawl yang i beli dekat blog ni...hee...i tak tau ape name shawl ni...tapi ala-ala yuna...shawl yuna kot name die..shawl yang ade bijik-bijik tu...ekekek...siyesly sangat cantik bile i pakai shawl ni...heeeee...

i beli dua helai je..satu kaler merah dan satu lagik kaler biru ape tah name die..hehehe...tak mahal pon..cume 15 henget je...kalo koran pon nak beli jugak..masuk la blog ni....

k la..ellis nak blogwalking japs...

Lebih Sejuta Dapat Rebat Bil TNB

kredit to pakcik google...
KUALA LUMPUR - Seramai 1,068,000 pengguna domestik akan mendapat manfaat rebat bil elektrik dengan anggaran kos berjumlah RM138.48 juta tahun depan.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Noriah Kasnon berkata, langkah itu diharap dapat membantu golongan berpendapatan rendah dan mengurangkan perbelanjaan bulanan mereka, katanya semasa menjawab soalan Senator Datuk Fatimah Hamat di Dewan Negara di sini semalam.

Bagi tempoh Januari hingga Oktober tahun ini, Noriah berkata, kerajaan membelanjakan RM116.24 juta bagi menampung rebat kepada pengguna.

Rebat tersebut hanya akan diberi kepada pengguna yang bil elektrik kurang daripada RM20 sebulan.

Sementara itu, jurucakap Bahagian Perhubungan Media TNB pula berkata, berdasarkan kadar rebat itu, pengguna domestik TNB tidak perlu menjelaskan bil elektrik berjumlah RM20 dan ke bawah.

Bagaimanapun, pengguna yang menerima bil elektrik RM20 ke atas tidak layak untuk menerima rebat dan perlu menjelaskan kesemua caj yang ditetapkan.

Menurutnya, pemberian rebat itu bermula sejak 1 Oktober 2008 dan peringkat awal itu melibatkan 1.1 juta pengguna.


**** ape pulak penggune yang bawah 20 henget je dapat rebat..its not fair okay...sepatutnya kerajaan bagi rebat ni dekat pengguna yang menggunakan elektrik berlebihan macam 100-200 hengget sebulan...tapi tak la bermaksud suh rebat 100%...just less 10-20% pon dats enuf..haishh...

berapa la sangat penduduk yang gune elektrik yang bawah 20 hengget...rumah i je dah 250 hengget sebulan...setahun skali kerajaan bagi rebat..tak salah kot...


p/s :- errrr..memandai je i buat statement ni...ade lak x pepasal umah i xde elektrik malam kang...larikkkkkkkk... :D

Wednesday, December 22, 2010

Maya Karin Terima Yusry Kru

kredit to Kosmo!

sweet sangat..i suka kalau Maya Karin & Yusry Kru ada hubungan lebih dari kawan sekali pun..dorang nampak serasi..sangat-sangat cute okeh...sangat sepadan...

tak salah la pon if dorang keluar berdua nak pergi tengok wayang or what...dengan status dorang yang Janda & Duda skali pon...tak mendatangkan masalah dekat sesape pon..dorang bebas nak keluar dengan sesape...

kat bawah ni keratan dari Kosmo!

“Ya, Yusry ada ciri-ciri lelaki dan suami yang saya idamkan dan saya tidak menolak andai dia jodoh saya"

tak kisah la ape pon...i tetap setuju if dorang ni bersatu.... tapi kalau Yusry nak pilih i..i lagik setuju...ekekek..

enuf ellis..jangan nak berangan lelebih okeh..

Season Of The Witch



satu lagik iklan nuffnang muncul kat blog i yang tak bape nak gempak neh..ekekek..tak sure la iklan  ni dah lame or x..tapi i baru je nampak iklan ni hari ni...Season Of The Witch akan di tayangkan di pawagam pada 07 January 2010...i dah tengok trailer cite ni..nampak menarik dan tertarik..huhu...tak sabar nak tunggu kuar nanti...

Synopsis :-

A noble knight battles a wicked witch in a bid to save humanity from an ancient evil in this supernatural thriller starring Nicolas Cage and Ron Perlman. Upon returning to his home in Europe, crusading knight Behmen (Cage) finds his faith beginning to falter due to the brutality he's witnessed on the battlefield. The Black Plague has decimated the countryside, forcing Behmen and his loyal companion, Felson (Perlman), to seek sustenance and supplies at the Palace of Marburg. They're weary from war, but they're about to discover that their struggle is just beginning. Commanded by the moribund Cardinal to deliver a suspected witch to the abbey where her powers can be abolished, Behman accepts the assignment under the condition that the young peasant girl will receive a fair trial. The church believes the girl to be the one responsible for the Black Plague, and they may be right, too. As the two men and a small group of chaperones set out on their arduous mission, they quickly realize that their young charge is something more than human, and that they're about to face an evil beyond human comprehension.

kalau korang nak tengok trailer die..ni i ade tepek kan skali kat entry ni...jom layan....




Si Comel Beraksi Di Depan Camera


errr..gediks mood dah datang...kekekeke...wahh...rasenye sudah lame i tak beraksi depan camera...cehh...bajet artis la plak ellis neh...sangat tak boleh blah okehh....

sile jangan tiru aksi berani mati i...hehehe...ni gamba curi-curi tau...gamba + baju + mood ceria wajah adalah hari ni punye...bukan hari semalam mahupun kelmarin..huhu...

heee...nak tau kenape i cakap gamba berani mati???

sebabnye opis kami dikawal ketat..tidak boleh berwebcam, berfesbuk mahupun berbloging...semuanya sudah di block okey..ceh..sangat kurang asam....tapi i sangat bijak..ekekek...bile i nak berwebcam..i akan sorok webcam di celah kalender serbaguna i...so, bos i xkan nampak webcam yang tersembunyi even if bos i duduk sebelah i pun...hahah...lek la boss...main-main pon keje siap jugak kan..kan..kan... :D

berkenaan pasal blog, youtube & facebook yang kene block tu plak...hahah..actually i buat aduan dekat teknikal, yang pc i x dpt network...padehal i sudah godek2 die punye ip adrresss kasi salah...kahkahkah...haishhh...then, teknikal i pon datang terkedek-kedek betulkan network i..i mintak die tukar ip address i sume...i cakap i nak gune manual..i x mo gune auto sebab kalo gune auto, i tak kan dapat berblogging..mane boleh..boleh mati wooo..

i ade alasan besar untuk gune internet...sebab i dekat department sales akaun..so i memang kene gune internet..kalau tak macam mane i nak contact dengan HP, Canon, Acer tu semua...kalo tak camne i nak buat tender-tender syarikat...bos nak buat??? haa..haaa...jawab..jawab...i tak kisah...tapi bos kisah kan??? kan?? kan???

errr....mati lah i kalau bebudak teknikal & bos i bace blog i nanti...agak-agak kene fired tak??? 

Tuesday, December 21, 2010

Angau Ke Hape Dok Sengih Sorang-Sorang


oi..ko ni angau ke gile ke hape...dok senyum sensorang tak tentu pasal. ni..haishh..tensen weh kalo tetibe ade orang potong stim tyme ellis tgh dok sengeh sensorang layan perasaan..haishhhhh...ade pulak yang datang mengacau..mau kene penyepak maut ngan ellis nanti...ekekeke...

kenkadang kan yang slalu buat ellis dok sonyum or gelak sensorang tu bukan sebab teringat dengan buah hati or what...tapi yang selalu buat ellis gelak tu sebab teringat lawak-lawak bodoh yang lelame tu secare spontan....kenkadang sampai kuar air mate dok ketawe...

memang nampak cam bodoh..tapi kenkadang bleh buat kite release tension tau...tapi if terlebih-lebih plak dok sengeh or gelak sampai tak nampak orang kat kiri kanan tu mau kene sumbat lam hospital mental..huhuhu..x mo lah...

kekandang kan..bukan stakat sengih tyme duduk2 macam ni je tau..ade tu siap tersenggih lam tidur lagik..hahha..yang tu memang tak boleh blah wehh...

tyme tu kakak ellis kejutkan ellis nak pegi mane tah..boleh plak ellis sengih mase tengah tidur tu..hahah...tak pepasal ellis kene hempuk ngan bantal...mane taknye...kakak kejutkan berkali-kali..tapi  bukan ellis bangun..ellis boleh plak dok sengih tyme tgh tido tu...hahaha....senget je....

eh k la..dah...dah..i nak sambung sengeh balek...nak join??? jom...jom..bubye~

Cinta Siti Zulaikha - Cinta Yang Hakiki



Cinta. Semua orang mendambakan cinta. Jangan pesimis terhadap cinta. Sesungguhnya bijak pandai bersetuju bumi ini pun berputar kerana cinta...

Semua orang inginkan bahagia. Semua orang mengakui cinta itu indah dan mengasyikkan. Dalam bebanyak kisah cinta di dunia, aku sangat tertarik dengan cinta Zulaikha...

Zulaikha ialah isteri pembesar Mesir, Al Aziz. Beliau seorang yang sangat cantik dan memiliki sifat-sifat kemuliaan, tetapi, tidak mempunyai anak.

Suatu hari, Al Aziz membawa khabar gembira iaitu terdapat seorang budak yang dibelinya dari seorang saudagar yang menemukan budak itu dalam sebuah perigi. Demi terpandang sahaja Zulaikha kepada anak itu, beliau terasa sungguh gembira dan bahagia. Hidupnya gembira dan ceria dengan kehadiran anak angkat mereka, Yusuf.

Yusuf membesar dengan wajah yang tampan, bertubuh sasa dan berbudi pekerti. Bertambah-tambah rasa kasih Zulaikha terhadap Yusuf bukan setakat kasih sebagai ibu angkat tapi, telah bertukar kepada c i n t a . Suatu malam dikenakannya pakaian yang indah dan menawan bertujuan memikat hati si Yusuf sementelah si suami menjalankan suatu urusan rasmi lalu si isteri menuju ke bilik Yusuf. Yusuf berkali-kali menolak pelawaan Zulaikha dengan mengingatkan tentang dosa. "Sungguh cantik matamu" puji Zulaikha kepada lelaki yang tertampan di dunia yang dicipta Allah itu. "Mataku akan pertama terkeluar setelah badanku dimamah tanah" demikian jawab Yusuf. Maka terjadilah adegan yang telah kita selalu baca dalam Al Quran. Yusuf berlari dan Zulaikha menyentap baju Yusuf dengan kuat dan terkoyak. Ketika itu si suami pulang dan terlihat apa yang sudah terjadi. Memang Zulaikha didapati bersalah tetapi Al Aziz meminta perkara itu dirahsiakan.

Tetapi, peristiwa itu tersebar luas di bumi Mesir sehingga para wanita sibuk menceritakan hal itu. Zulaikha berasa marah lalu menjemput banyak kaum wanita ke kediaman mereka dan menjamu mereka. Ketika itulah Yusuf disuruh keluar, dan demi terpandang sahaja wajah Yusuf, maka, kaum wanita itu tidak terasa memotong jari jemari sendiri oleh ketampanan si Yusuf.

Keengganan Yusuf menyahut seruan Zulaikha menjadikan Zulaikha meminta suaminya memenjarakan Yusuf. Sebenarnya Zulaikha sangat sedih dan berdukacita setelah Yusuf dipenjarakan kerana rasa cintanya terhadap Yusuf begitu mendalam. Zulaikha berdukacita sepanjang Yusuf di penjara.

Masa berlalu (ringkaskan cerita), Yusuf dilantik menjadi raja Mesir kerana kebijakannya mengurus masalah ekonomi Negara Mesir dan baginda juga dilantik sebagai seorang Rasul. Zulaikha sudah menjadi wanita tua, buta dan ada riwayat mengatakan beliau telah hilang fikiran. Ada juga syair yang menulis Zulaikha sentiasa mengharapkan walaupun debu-debu berterbangan dari Yusuf singgah kepadanya, dan sentiasa menyebut-nyebut nama Yusuf. Nabi Yusuf tidak mengenalinya dan merasa malu namanya disebut-sebut begitu. Tapi, malaikat Jibril memberitahu, dia sendiri menyintai wanita itu kerana dalam diri wanita itu mengandungi cinta yang amat besar kepada Nabi yang sangat dicintai olehnya (Jibril) Kerana cinta Zulaikha yang agung itu menjadi malaikatpun mengasihi Zulaikha. Dengan mukjizat Nabi Yusuf alaihissalam, Zulaikha menjadi muda kembali, dan baginda mengahwini Zulaikha...

Wah, syahdunya kisah Zulaikha. Aku ingin sangat membaca kisah Zulaikha dan pertemuan beliau kembali dengan Nabi Yusuf. Tentu banyak keistimewaan Zulaikha hingga beliau terpilih untuk menjadi pasangan Nabi Yusuf. Sesuai dengan blog aku ni, jadi moral di sini ialah, be optimist! Jangan terlalu kecewa atau bersedih. Yakin dan berusaha kerana, mungkin tidak diberinya kita kebahagiaan sekarang tetapi akan diberinya kita kebahagiaan suatu hari nanti...kucari kebahagiaan walaupun hingga ke hujung nyawa..

Monday, December 20, 2010

Penat Giler



fuhhh...siyesly badan i penat giler...
nak taip pun dah tak larat...
nak blogwalking apetah lagik...
tapi tadi ade la dlm 50 blog i dah terjah...
sat g malam sket i blogwalking lagik eh...
nak mandi jap..kasi wangi..
will update my blog later..
bubyeeee~

Sunday, December 19, 2010

Chance To Win Octo Toy & RM100



yeayy..octo toy kembali lagi..haha..cumel gile weh patung tu..haishh..i memang suke gile patung yang kiut-miut neh...hmm...nak tau cane nak dapatkan patung OCTO tu ??? senang je...

korang cume perlu bayar bil-bil utility korang melalui cimbclicks je...senangkan...bukan je boleh dapat patung OCTO tu...tapi berpeluang jugak dapat duit RM100.00..wahh..best gile...i pon nak jugekk...

mane tau kot rezeki i dapat patung dan duit tu kan....korang pon leh menang gak..jom try...

Makcik Tu Dah Tua..Hormatlah Sikit!!!!


haishh..aku memang berasap gile bile mate aku sendiri nampak kejadian ni...kalau makcik tu budak takpe..ni makcik tu dah tua..dah tua okay...sikit mase lagi dah boleh panggil nenek dah makcik tu...

tadi aku pergi kedai..nak beli sayur, bawang bagai tu semua...tengah aku dok mencari-cari barang-barang yang aku perlukan tu..sekali aku terdengar ade orang cam bertengkar kat bahagian belakang..aku pun pegi la tengok...siyesly dengar cam kecoh gile je..

bile aku sampai..tengok-tengok ade sorang perempuan yang lebih kurang sebaye ngan aku la..tengah marah sorang makcik ni...perghh..gilee mcm setan...suke hati mak bapak die je marah-marah makcik tu depan orang ramai..ingat makcik tu takde maruah ke..hormat la sikit...makcik tu dah tua dah pun...tak kan lah tak boleh nak consider langsung...

bukan makcik tu curik barang ko ke hape..makcik tu just terlanggar die sikit je..then ade la 2-3 barang yang terjatuh then terkene die sikit...disebabkan bende tu..die boleh plak nak marah makcik tu bagai nak rak...eh pls la...ko tu dah la pempuan...buat malu aku je ade kat situ as a perempuan jugak...harap muke je cantek..tapi bahase buruk gile...ikut sedap mulut je nak cakap...

kesian gile dengan makcik tu...terpakse tebalkan muke tahan malu..even if makcik tu memang bersalah pun..aku rase tak patut la nak marah die macam tu..nak menengking-nengking..tinggi suara bagai tu semua...walaupun die makcik yg takde pertalian darah dengan kite..kite kene hormat die macam mak kite jugak...cakap bebaik dengan die..bukan layan die macam budak-budak....pikir lah sendiri...

PEACE Contest



huhu..i di TAG oleh ily untuk join peace contest yang di anjurkan oleh cik Ezan Idma...disebabkan contest ni nampak menarik..so, i pon cam tertarik jugak la nak join contest ni..ekekek..best..best...

puas i selongkar segale bagai folder yang ade lam pc i ni..akhirnya dapat jugak cari gamba peace..ekekek...dalam banyak-banyak gamba...gamba ni yang i tertarik untuk dipertandingkan...jom kite tengok...


tyme ni tgh men bowling kat MIBC...i yg tgh wat peace..

ehem..ehem..cik penganjur...gambar ni okay tak?? ekeke..hopefully i terpilih la eh...so, dengan ini..secare rasminye i nak tag :-

buat jangan tak buat..ekeke


Saturday, December 18, 2010

Giler Punya Rindu..Tak Boleh Di Tahan Lagi!!!



siyesly i memang rindu giler dengan orang-orang kesayangan i neh...i rindu waktu-waktu kami bersama..waktu-waktu kami bertukar pendapat...waktu kami bermanje...waktu kami bermesra..waktu kami bertepuk-tampar n waktu kami tidur sebantal...eh..x..x...tipu..kami tak pernah tidur sebantal...kami tidur di bantal masing-masing...

i bukan rindu dengan kekasih hati or what..tapi i rindukan bloggers kesayangan i..i rindu nani..i rindu cik ailebiu..i rindu abg remedy, i rindu cik TTT...i tak rase kami mesra macam dulu..kemesraan tu dah hilang sekarang..hurmm..maybe disebabkan i yang tetibe hilang ghaib beberape bulan yang lepas...tapi tu semua tak diduga...kalau boleh i pon taknak insiden tu berlaku...

sekarang i rase semua cam jauh..yes i knoe..semua ade kerje masing-masing...i pon bz ngan keje i...apetah lagik mereke kan..kan...yang sibuk study tu sume...hurmm..siyesly, i rindu sangat-sangat....

hopefully bile i dah kembali aktif berblogging ni..kami akan mesra macam dolu-dolu..peluk-cium sesame...ouchh...i memang rindu giler....

eh..korang rindu i jugak tak macam mane i rindukan korang???

Kenapa Orang Miskin Anak Ramai Tapi Orang Kaya Anak Sikit?


hi all..selamat malam..hmm..tadi i saje letak status kat facebook i " kenape orang miskin anak ramai tapi orang kaya anak sikit je "..i dah lame perasan perkara ni..so, tadi tetibe je i cam nak tengok pandangan orang pasal bende ni...then kwn2 facebook i pun bagi la feedback..jom kite tengok ape pandangan mereka :-



ada pandangan yang bagus...n ade gak pandangan yang agak kurang asam...ekeke..pandangan kurang asam tu..sile abaikan..ekeke...tapi bagi i la kan...orang miskin biasanya rezeki mereke memang lebih kepade anak...mereke kaya dengan anak..dan orang kaya die kaya kepade duit dan harta...kedua-dua tu ade baik buruknya...semuanya bergantung kepade diri sendiri jugak dan tu semua ujian dari ALLAH...

and ade jugak sesetengah yang bagi pendapat...kalau orang kaya anak ramai..nanti mereke berebut harta..and orang miskin anak ramai tu nanti anak mereka yang beri kemewahan kepade mereke..erkkk..betul ke?? i pon x sure...

pandangan korang plak mcm ne???