i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Friday, December 24, 2010

Air Mata Orang Yang Berdosa Adalah Yang Paling Manis




Air mata orang yang berdosa adalah yang paling manis?? bia betul ellis ni..pepandai je wat kenyataan sendiri..mazhab mane yang ellis ikut ni..

errr..ellis still lagi berpegang dengan mazhab Imam Al-Shafie okay...not mazhab Hambali, Maliki mahupun Hanafi...actually ni ellis just nak sampaikan ape yang ellis belajar...

berkenaan dengan tajuk entry kat atas...ya...air mata orang yang berdosa adalah air mata yang paling manis...tapi...ianya jika seseorang itu bertaubat bersungguh-sungguh kepada Allah...

ni berkenaan dengan kisah taubat Nabi Adam As...selepas Allah mengampunkan dosa Nabi Adam...ada seekor burung terminum air mata Nabi Adam...i tak ingat nama burung tu apa...then, burung tu berkata kepada Nabi Adam "sesungguhnya air mata kamu lebih manis daripada madu"...then Nabi Adam pun berkata semula kepada burung tersebut "wahai burung, adakah kau memerli aku yang baru sahaja bertaubat dan di ampunkan oleh Allah?"...then burung tu berkata tidak...lalu Nabi Adam bertanya kepada Allah...dan Allah berkata apa yang burung tu cakap adalah benar...air mata orang sesudah bertaubat adalah yang paling manis dan lazat...

dan lagi satu...setelah Allah mengampunkan dosa Nabi Adam..barulah dunia ini terang benderang..baru lah adanya matahari dan bulan menyinari bumi ni...

**sesunguhnya Allah menerima taubat hambanya yang betul-betul menginsafi akan perbuatannya walaupun dosa melakukan zina dan maksiat....

1 comment:

Yann Mazian said...

nice entri dear. suke.. ^^,