i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Monday, December 13, 2010

Perkara Sunat Dilakukan Pada Hari Asyurah1. Melapangkan Masa / Belanja anak Isteri. ~ Fahilatnya: Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. ~ Fadhilatnya: Allah akan melapangkan dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. ~ Fadhilatnya: Di akhirat kelak Allah akan memasukkan ke dalam golongan yang diredhai.

4. Menunjukkan orang sesat. ~ Allah akan memenuhkan cahaya iman didalam hatinya.

Keterangan: Menunujukkan orang sesat ini bermakna memimpin orang itu ke jalan yang benar. Memberi tahu apa orang apa yang tidak diketahui. 


5. Menyapu/ mengusap kepala anak yatim. ~ Fadhilatnya: Allah akan mengurniakan sepohon di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

Keterangan: Contohnya kalau kita mengusap seorang kepala anak yatim, bersamaan 5000 helai rambut bermakna ada 5000 pohon yang akan tumbuh di syurga kelak. Dan jikalau kita pergi ke majlis anak yatim dimana majlis itu mengumpulkan 200 anak yatim bersamaan:

5000x200=1000000 pohon di syurga.

6. Bersedakah. ~ Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak henti-henti dari kecil sehingga mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin didunia ini, dan bersedekah pada hari Asyurah, maka Allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun.

7. Memelihara kehormatan diri. ~ Fadhilatnya: Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahay keimanan.

8. Mandi Sunat. ~ Fadhilatnya: tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu.

Lafas niat mandi sunat: sahaja aku mandi sunat hari Asyurah kerana Allah S.W.T..

9. Bercelak. ~ Fadhilatnya: Tidak akan sakit mata tahun itu.

10. Membaca surah Al-Ikhlas. ~ Fadhilatnya: Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmat diakhirat kelak.

11. Membaca "HASBUNALLAH HU WA NIKMAL WAKIL, NIKMAL MAULA ANIKMAL NASIR" ~ Fadhilatnya: Tidak meninggal dunia pada tahun ini. Insyallah..

12. Menjamu orang berbuka Puasa. ~ Fadhilatnya: Diberi Pahala seperti memberi sekalian orang islam berbuka puasa.

13. Berpuasa. ~ Fadhilatnya: Diberi pahala seribu kali haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Lafas Niat Puasa: Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari asyurah kerana Allah Ta'ala.

Dari Ibnu Abbas r.a. berkata Rasullullah S.A.W. bersabda: "Sesiapa yang berpuasa pada hari Asyurah (10 Muharram) maka Allah akan memberinya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Asyurah (10 Muharrram) maka akan diberi pahal 10,000 orang berhaji dan umrah, dan 10,000 orang mati syahid, dan siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T. akan menaikkan setiap rambut dengat satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Ayurah, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasullullah S.A.W. yang berbuka puas dan mengenyangkan perut mereka."

 

No comments: