i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Wednesday, May 25, 2011

Sejadah Bergerak Beralih Arah Kiblat | Kisah Benar



salam all..actually harini i nak cerita benda yang sedikit pelik...ni kisah benar yang berlaku kat i dalam seminggu 2 ni okeh...mungkinkah ini petunjuk atau sebaliknya...

kejadian 1 :-

last week..malam dalam pukul 11-12 macam tu la..i ni jenis tidur lambat..even i tinggal sorang pun i akan tidur lambat gak..so, i dok la depan pc neh mengadap blog ngan facebook i..sesambil tu chat2 la sket kat YM...

so, tengah-tengah i dok main facebook tu...tetibe air tin cincau i bergerak tau...memule i macam buat tak reti je la..i ingat just perasaan i je tau..then air tu bergerak lagi sekali..depan mate i kot air tin tu...pastu i pandang la biskut i..elok je x bergerak..i dah cam pelik dah...i malas nak pk bebukan..dah la i sorang kat sini kan...so, i pon ignore la...then cecepat masuk tido....

kejadian 2 :-

haa...yang ni plak berlaku ari semalam dan kelmarin...actually i kan kat tempat baru..so, sure la i x tau arah kiblat untuk solat menghadap mane kan...so, bile i tetanye orang2 kat area sini..dorang cakap la menghala ke kiri sikit..so, i pon solat la ikot arah kiblat yang dorang bagi tu...after solat maghrib...i just lipat macam biasa je la kan sejadah i..sebab jap g kang nak solat isyak plak kan...

so, pas abes maghrib i pon dok la mengadap pc i balek...agak2 dah nak tido tu i pon p la amek wuduk then nak solat isyak..bile i masuk bilik..i tengok sejadah dah menghala ke kanan..padehal tadi kiblat i belah kiri...so, i pon ignore la...i cakap dalam hati..mungkin i terlanggar kot tadi....abaikan je la..i solat mcm bese...

pastu...semalam punye kes..after solat maghrib macam bese..i kuar jap p beli makanan..then..bile balik i nak p solat isyak la terus kan...sekali i tengok sekali lagi sejadah i beralih menghala ke kanan...OMG..apekah petanda...mungkinkah tu sume petanda sebab i salah kiblat??? i pelik...tapi i tetap solat mcm biasa...

setahu i..if kite tak sure kiblat belah mana..kite kena ikot arah laut..sebab matehari kan terbenam kat arah laut...so, sejadah i yang beralih tu memang menghadap laut...so, kemungkinan selame ni i solat salah kiblat..n mybe jugak tu petanda n petunjuk untuk i tukar arah kiblat kan...

i pon tak pasti sgt...if ikot arah matehari terbenam tu..betul lah kan...pape pon..i kene gak tunggu my abang bawak kompas then tentukan mane arah kiblat sebenar..sbb tempat i skang neh..majoriti tempat cina...

ok la..i nak sesiap..pas maghrib i ada dinner with my bos & opismate...bubye~

4 comments:

aqmalazmi said...

erkkk...........cet kiblat tu betul3 tau pas nie

-xdeath said...

yang kes pertama tu.. mata dah mamai kot.. selalu ngadap pc sampai kol 1-2.. mata dah mamai.. tengok pintu tu macam terbukak.. berani pergi dekat aku tengok takder bukak pun..hahahha

shark said...

btuah tu dpt tgk dpan mata:)

--hunny-- said...

it's that true??OMG...