i Love this Quotes

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed.".....Alhamdulillah :)

Thursday, January 20, 2011

Perayaan Cucuk-Cucuk | Perayaan Paling Menakutkan Bagi i | Perayaan Thaipusam



OMG..siyesly i sangat takot bile tengok gambar-gambar orang yang sambut perayaan Thaipusam..i takot-takot jugak..tapi i suka mengkaji tentang bende-bende yang pelik ni...tetibe harini i menggatal serach gambar Thaipusam kat google..bile tengok gamba-gamba ngeri yang di cucuk sane sini gune batang, besi bagai tu sume..i plak yang terase sakitnye..siyes weh...

actually i memang tak tau ape tu perayaan Thaipusam...so, dat i pon search la...yang i faham Thaipusam ni perayaan orang Hindu untuk membayar nazar atau menghapuskan dosa-dosa mereka yang selame ni...tapi bile i pikir balik...care dorang menghapuskan dosa ni sket lebih kurang macam ajaran Syiah...


then raya Thaipusam ni..dorang akan bawa susu putih sebab dorang anggap susu tu suci..tapi ade jugak penganut Hindu yang lelaki akan mewarna rambut dengan warna oren dengan tujuan untuk membayar nazar..

yang tu kire okeh la lagik if dorang nak bayar nazar kan..tapi yang ni paling i takot sampai i plak yang terase sakitnye...dorang siap menyiksa diri dengan  berjalan diatas kasut berpaku...then mencucuk panah besi pada lidah dan pipi..dan yang lain ade jugak yang mencucuk mata kail kat belakang badan bersaiz 10cm..mata kail tu disangkut dengan buah limau nipis yang teramat pedih sakitnya...ade tu mata kail siap bertali dan siap ditarik oleh orang lain...OMG...gile lah...tapi difahamkan..mereke ni sume dalam keadaan separuh sedar..haishh..patut la pon sanggup je cucuk sane sini...

asalnya perayaan Thaipusam ni berasal dari India dan di bawa ke Malaysia oleh buruh-buruh ladang pada zaman penjajahan British seawal 1786 di Pulau Pinang...

kalau i la kan kene buat macam tu..mau i lari tak cukup tanah..takot..sakit..xmo..syukur la perayaan umat Islam tak macam tu....

3 comments:

Fa-zlyn said...

xmau tgkk..takut ler..huhu

Ratu Sulaman said...

Alhamdulillah Ratu lahir sebagai orang islam.. :D

HAZWAN17 said...

peh ngeri lak tengok...